Belgija: Štednja utiče na privredu

Dodajte komentar

Belgija će ove godine imati negativan privredni rast od 0,1 odsto, ističe se u objavljenoj prognozi centralne banke te zemlje.

Ta banka je prije dva mjeseca tvrdila da se u 2012. može računati na poluprocentni skok ekonomske aktivnosti.

Nacionalna banka Belgije je procijenila budžetski deficit zemlje u protekloj godini na četiri odsto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda, dok za 2012. predviđa smanjenje tog deficita na 3,6 procenata.

Predstavnici banke su izjavili da je sniženje stope rasta usljedilo zbog planiranih mjera štednje koje je koaliciona vlada Belgije usvojila potkraj protekle godine.

Nova belgijska vlada je, naime, utvrdila plan budžetske štednje i reforme na tržištu rada i u penzionom sistemu zemlje, što bi trebalo da utiče pozitivno na ekonomiju, navodi se u saopštenju centralne banke.

Agencija AFP podsjeća, u izvještaju iz Brisela, da se ove godine u Belgiji očekuje i blag rast stope nezaposlenosti na 7,7 odsto od raspoložive radne snage, prema 7,3 procenta u 2011.

Inflacija bi, međutim, ove godne trebalo, prema istoj projekciji centralne banke, da se uspori na 2,6 odsto, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 3,5 procenata.

Belgijska vlada bi, inače, trebalo da utvrdi sve najvažnije mjere ekonomske politike za ovu godinu do kraja tekućeg ili početkom idućeg mjeseca.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *