Ovo su četiri razloga zašto se iPad i iPhone proizvode u Kini

Dodajte komentar

Ameriku zadnjih par decenija muči problem ”outsourcinga”, a raširenost te prakse još je očitija s obzirom da Apple svoje gadgete proizvodi u Kini.

Devedesetih je Apple još uvijek bio kompanija koja se dičila domaćom proizvodnjom, danas to više nije moguće. Sve je počelo jednostavnim pitanjem koje je pokojnom Steveu Jobsu postavio američki predsjednikBarack Obama – ”Što bi se trebalo desiti da se iPhone proizvodi u Americi?” 

Jobs je kratkim odgovorom načeo mnogo širu temu – savremene probleme američke ekonomije: ”Ti se poslovi nikada neće vratiti kući”. Evo četiri razloga zašto ”Made in the USA” više nikada neće krasiti Apple proizvode kako ih opisuje Henry Blodget za Business Insider:

1. Većina dijelova za iPhone i iPad se proizvode u Kini, tako da ne bi imalo smisla sastavljati ih na drugom kraju svijeta i tako narušavati efikasan lanac proizvodnje. To bi takođe nepovoljno uticalo na fleksibilnost proizvodnje, odnosno na mogućnost jednostavne zamjene dobavljača istih dijelova.

2. Fabrike u Kini su danas mnogo veće i efikasnije od onih u Sjedinjenim Američkim Državama. Postavljene su tako da mogu otpuštati i nanovo zapošljavati hiljade ”dok kažeš keks”. Zaposlenici žive u spavaonicama uz fabrike i time moraju biti dostupni u svakom trenu.

3. U Kini danas postoji značajno veći broj kvalifikovanih inženjera nego u SAD-u, oni su sposobni graditi složene strojeve, ali nemaju nivo ”službenog” obrazovanja koji zahtjeva veću platu.

4. Radna snaga u Kini je štedljivija i ”gladnija” posla od one u SAD-u.

Nema smisla praviti se da cijena proizvodnje koja povoljno utiče na profit Applea ne igra ulogu. Poizvoditi iPhone u Kini košta 8 dolara naspram 65 dolara u Americi. Međutim to nije jedini razlog. Ono što je očito počelo kao želja za većom efikasnošću proizvodnje je rezultiralo potpunim micanjem ekosistema proizvodnje iz SAD-a u Kinu. Dugotrajne posljedice su nestanak srednje klase u Americi što uništava ekonomije i onemogućava stvaranje proizvodnog ekosistema na vlastitom tlu.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *