Sberbank novi vlasnik Volksbank International

Dodajte komentar

Najveća ruska banka Sberbank zaključila je u srijedu proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska, a riječ je o akviziciji vrijednoj više od pola milijarde eura, izvijestili iz te ruske banke i Volksbank Hrvatske.

Zaključenje kupoprodaje predstavlja završetak procesa koji je otpočeo u septembru 2011. godine kada je Sberbank s dioničarima VBI-ja – Oesterreichische Volksbanken, BPCE, DZ Bank i WGZ Bank – potpisao ugovor o uslovima kupoprodaje.

Ova transakcija ne uključuje rumunsku banku-kćer VBI grupacije VB Rumunija.

U razdoblju od potpisivanja ugovora o uslovima kupoprodaje do dovršetka transakcije, dioničari VBI-ja uplatili su dodatni kapital kako bi pokrili gubitke iz trećeg kvartala 2011. te pristali na smanjenje prvobitno dogovorene cijene od 585 miliona eura za 80 miliona eura. Konačna kupoprodajna cijena time iznosi 505 miliona eura, navodi se u saopštenju.

Ova transakcija, napominje se, predstavlja prvu značajniju akviziciju ruske banke izvan granica Zajednice nezavisnih država, kao i posljednji korak u procesu transformacije iz ruske finansijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija.

Volksbank International, sa sjedištem u Beču, bez VB Rumunije ima ukupno 295 poslovnica i više od 600.000 klijenata. Banke-kćeri VBI-ja spadaju među vodećih deset banaka (prema ukupnoj aktivi) u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj te Bosni i Hercegovini, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji.

“Kupovina grupacije Volksbank International predstavlja vrlo važan korak u ostvarenju strategije Sberbanka i naših nastojanja da stvorimo globalnu finansijsku korporaciju. Zahvaljujući svojem kapitalu i pristupu izvorima finansiranja, Sberbank je odlično pozicioniran za dalji rast na tržištima srednje i istočne Evrope na kojima za to postoji značajni potencijal”, kazao je predsjednik Uprave Sberbanke Herman Gref.

Sberbank je, kako se navodi, najveća ruska banka koja drži oko 27 posto ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta i zapošljava oko 240.000 radnika.

Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska centralna banka, koja drži više od 60 posto glasačkih prava. Ostale dionice banke u vlasništvu su više od 245.000 malih dioničara, pravnih i fizičkih osoba. Banka ima u Rusiji 17 regionalnih ureda i više od 19.000 poslovnica te banke-kćeri u Kazahstanu, Ukrajini, Bjelorusiji i Indiji, a ima i predstavništvo u Njemačkoj i Kini.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *