S&P snizio rejting 34 italijanske banke

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor's snizila je kreditni rejting za 34 italijanske banke, među kojima su UniCredit i Intesa Sanpaolo, zbog finansijske osjetljivosti Italije i procjena da će se smanjiti profitabilnost tih banaka.

Taj potez slijedio je nakon što je S&P prošloga mjeseca smanjio kreditni rejting Italije za dva stupnja na BBB+, zajedno s još osam članica eurozone. Kao razloge snižavanja rejtinga, među ostalim, Unicreditu, Intesi Sanpaolo, Banco Popolare i Banci Monte dei Paschi di Siena, S&P navodi zabrinutost zbog finansijske ranjivosti Italije i procjene da će se dobit tih banaka smanjiti.

Agencija je takođe snizila procjenu rizika za italijansku bankarsku industriju s 3 na 4. Prema tzv. BICRA rejtingu, na skali od 1 do 10, 1 predstavlja zemlje s najmanje rizičnim bankarskim sektorom. Porasla je ranjivost Italije na rizike vanjskog finansiranja, s obzirom na njen visok javni dug, zbog čega se smanjuje sposobnost italijanskih banaka da se nose sa svojom ukupnom zaduženošću.

“Očekujemo nastavak slabe profitabilnosti italijanskih banaka u nekoliko idućih godina, dok povrat od osnovnih bankarskih proizvoda, usklađen s rizikom, možda neće biti dovoljan da banke podmire svoj trošak kapitala. Vjerujemo da bi to moglo biti negativno za stabilnost italijanske bankarske industrije”, saopštio je S&P.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *