Ministri eurozone postavili nove uslove Grčkoj

Dodajte komentar

Predsjedavajući sastanka ministara finansija eurozone rekao je da će se postaviti novi uslove za davanje 130 milijardi eura pomoći Grčkoj.

Jean-Claude Juncker je rekao da će grčki parlament u nedjelju morati usvojiti paket rezova i reformi, prenosi BBC. Uz to će grčki političari morati smanjiti budžetsku potrošnju za dodatnih 325 miliona eura u ovoj godini.

Grčki sindikati su već za danas najavili 48-satni štrajk u znak protesta protiv mjera štednje.

Juncker, premijer Luksemburga, je dodao da će grčki politički čelnici morati dati “snažne političke garancije” da će nastaviti sprovoditi reforme i nakon parlamentarnih izbora u aprilu.

“Uprkos važnom napretku postignutom proteklih dana, danas nismo imali sve uslove na stolu potrebne da bismo donijeli odluku”, rekao je, osvrćući se na krhki sporazum koji je koalicijska vlada donijela nakon višednevnih pregovora.

“Sve te mjere su važne kako bi osigurale implementaciju programa i nakon nadolazećih izbora.“

Pozdravio je i “jamstva koja je dala grčka vlada da će učiniti ono što je potrebno u nadolazećim danima”, javlja Reuters.

Uslovi se moraju ispuniti prije nego se ministri finansija eurozone ponovo sastanu u srijedu, dodao je.

Zemlje eurozone također “ozbiljno razmišljaju” o stvaranju novog, zasebnog računa za Grčku, na koji bi se izdvajalo dio državnih prihoda kako bi se osiguralo vraćanje zajmova iz paketa pomoći, rekao je evropski povjerenik za finansije Olli Rehn.

Taj francusko-njemački prijedlog je “jedan od načina da se osigura nadzor i učinkovitost implementiranja programa”, rekao je.

Iz Fitcha su ponovili svoje mišljenje da će Grčka bankrotirati čak i uz paket pomoći.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *