Smederevska Željezara zaustavila i drugu peć

Dodajte komentar

Druga visoka peć u Željezari Smederevo stavljena je na tihi hod, a zbog obustavljanja proizvodnje oko 4.000 radnika biće najmanje dvije sedmice na plaćenim odsustvima ili godišnjim odmorima.

U petak ističe rok da se 5.500 radnika izjasni da li će ići na plaćeno odsustvo uz isplatu 60 odsto od zarade ili će koristiti godišnji odmor zbog zaustavljanja proizvodnje u željezari.

– Na poslu će ostati radnici obezbjeđenja, dio administracije i finansijskog sektora, što je sigurno oko 800 ljudi – kaže Dragan Milovanović, iz sindikata ASNS.

U Željezari zvanično još ne govore koliko će radnika morati na odsustvo.

– Željezara Smederevo se još nalazi u procesu pripreme za obustavu proizvodnje. Na poslu će ostati broj radnika dovoljan da pokrije proces održavanja – kratko je za “Novosti” izjavila Dušanka Ranković, portparol Željezare Smederevo.

U Čeličani, Toploj i Hladnoj valjaonici i na Visokim pećima dežuraće ekipe sa zadatkom da brinu o održavanju pogona.

Radnici strahuju da vremenske neprilike nisu jedini povod za zaustavljanje proizvodnje, već smanjenje gubitaka države. U sindikatima tvrde da neće biti optuštanja i da je proizvodnja zaustavljena isključivo zbog nevremena.

Primarna proizvodnja u željezari zaustavljena je i početkom 2009. godine kada je, kao i sad, uvedena i četvorodnevna radna sedmica koja je bila na snazi šest mjeseci. Povod je bio kriza na tržištu čelika.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *