Ubrzati plan o porezu na finansijske transakcije

Dodajte komentar

Devet zemalja Evropske unije na čelu sa Francuskom i Njemačkom zatražilo je od Danske koja predsjedava EU  da ubrza planove o uvođenju poreza na finansijske transakcije, prenose evropski mediji.

“Čvrsto vjerujemo da se na evropskom nivou  treba ubirati porez na finansijske transakcije kao ključni instrument kojim bi se osigurao pravedan doprinos finansijskog sektora podmirivanju troškova finansijske krize i poboljšao mehanizam regulacije evropskih finansijskih tržišta, stoji u njihovom pismu.

Devet potpisnika uključuje ministre finansija Francuske, Njemačke, Austrije, Belgije, Finske, Grčke, Španije, Portugala i italijanskog premijera Marija Montija koji ujedno obavlja i dužnost ministra finansija.

Grupa je  zatražila da se ubrza proces analize i pregovora o prijedlogu Evropske komisije da se uvede porez od 0,1 odsto na trgovinu akcijama, te od 0,01 odsto na trgovinu finansijskim izvedenicama.

Danska  je izrazila zadovoljstvo primljenim pismom i trenutno razmatra  mogućnosti da se udovolji tom zahtjevu na tehničkom nivou, što podrazumijeva novu političku raspravu među ministrima finansija.

Britanija predvodi grupu  protivnika takvog poreza, tvrdeći da će podstaći  preduzeća na povlačenje iz Evrope i uzrokovati gubitak radnih mjesta u finansijskom sektoru.

Potpisnici pisma sugerišu  da bi porez moglo uvesti nekoliko zemalja, podsjećajući da na nivou EU  postoji takozvani mehanizam pojačane saradnje, koji omogućava grupi  od minimalno devet zemalja da pokrenu i provedu u djelo odgovarajuću zakonodavnu inicijativu,  a u kasnijoj fazi mogu im se pridružiti i ostali.

Ta je mogućnost već iskorištena u slučaju uvođenja instituta zajedničkog patenta u EU, koji su s vremenom prihvatile sve zemlje članice EU, osim Španije. Evropska komisija procjenjuje da bi se uvođenjem poreza na finansijske transakcije moglo prikupiti više od 50 milijardi evra godišnje.

izvor: manager.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *