Izraelske banke, luke i berza i dalje zatvoreni

Dodajte komentar

Izraelske banke, luke i berza zatvoreni su danas, drugog dana generalnog štrajka, dok Vlada i glavni sindikat vode razgovore o statusu radnika po ugovoru.

Radničko udruženje Histadrut, koje okuplja stotine hiljada zaposlenih u javnom sektoru, saopštilo je da će štrajk obuhvatiti i željeznicu, centralnu banku i državne kancelarije. Ministarsto finansija navodi da štrajk državu dnevno košta 500 miliona dolara.

Međunarodni aerodrom Ben Gurion, nedaleko od Tel Aviva, bio je zatvoren na sat i po. Portparol aerodroma izjavio je da su redovne aktivnosti nastavljene i da se radi na izradi novog plana letova.

Sindikat želi da vlasti zaposle oko 250 000 radnika po ugovorima, poput čistača i radnika obezbjeđenja, čiji su uslovi za rad lošiji od onih koji važe za službenike na direktnom vladinom spisku.

Ministarstvo finansija navodi da Vlada ne može da primi toliko novih radnika, ali je ponudilo da popravi uslove pod kojima oni rade povećanjem zarada za najmanje 20 odsto i dodatnim slobodnim danima.

Nadležni sud dao je dvjema stranama rok do danas ujutru da riješe spor. Izraelski mediji prenose da su zvaničnici postigli napredak u noćašnjim razgovorima sa predstavnicima sindikata i da je konačan dogovor blizu.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *