Soroš: Uskoro kraj Evropske unije?!

Dodajte komentar

Multimilioner i filantrop Džordž Soroš kaže da bi mjere štednje za prezadužene članice zone evra mogle donjeti Evropi izgubljenu deceniju i raspad Evropske unije.

Predsjedavajući međunarodne grupe kreditora Jozef Akerman, istovremeno čelnik njemačke Dojče banke, upozorio je da Evropa mora rješiti problem grčkih dugovanja ili će se suočiti sa mogućnošću “otvaranja nove Pandorine kutije”.

Italijanski premijer Mario Monti smatra da članice zone evra koju potresa dužnička kriza moraju izbjeći da zapadnu u dublje razmirice i podjele, i da rješenje za krizu mora biti “harmonično”.

Prema Montijevim riječima – koji smatra da se “skoro stiglo do rješenja krize u evrozoni” – “ne samo što je potrebno naći rješenje, već je potrebno da ono bude harmonično”.

Dužnička kriza je na evropsku scenu “vratila pogrešna shvatanja, predrasude, (podjele na) sjever, jug, velike i male zemlje, što je dugoročno gledano daleko opasnije od same krize u evrozoni”, rekao je Monti i dodao: “Zasigurno nam u Evropi nije potreban povratak fantoma iz prošlosti”.

Prema njegovim riječima, “naravno da je potrebno ići putem štednje, ali tako da se pruži razumna perspektiva bolje budućnosti”.

Soroš je bio mračniji od Montija, koji se sa njegovim viđenjem nije složio. “Njemačka je ta koja kreditira, ona je glavna u kući i ona je ta koja nameće štednju koja će Evropi u najmanju ruku donjeti izgubljenu deceniju”, rekao je Soroš, i pozvao na uvođenje “stimulacija koje će vaspostaviti rast”.

Prema njegovim riječima, “kriza podriva političku koheziju Evropske unije, i ima potencijal da je uništi. Sada smo u procesu političke dezintegracije, što će politikom štednje samo biti ubrzano”.

Monti je odbacio takvo viđenje situacije i ocenio da je Evropska unija “sigurno u procesu jačanja političkog nezadovoljstva među svojim članicama”, ali da je “zapravo u procesu sve snažnije političke integracije”, usljed djelovanja trenutne krize.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *