MMF-u se sviđa kako se Saudijska Arabija bori protiv krize

Dodajte komentar

Saudijska Arabija imala je “važnu ulogu” u stabilizaciji naftnog tržišta i u pružanju podrške svjetskoj ekonomiji, izjavila je u subotu glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde nakon razgovora sa saudijskim čelnicima.

“To konstruktivno zalaganje u regiji i u svijetu potvrda je vodeće uloge Saudijske Arabije ne samo na naftnom tržištu, već i u regiji i u svjetskoj privredi”, istakla je Lagarde u saopštenju nakon posjete monarhiji koja je njena prva posjeta toj zemlji otkako je na dužnosti glavne direktorice MMF-a.

Lagarde se sastala s kraljem Abdulahom, saudijskim ministrom finansija Ibrahimom al-Asafom, guvernerom centralne banke i predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora.

Pozvala je saudijske vlasti da “očuvaju finansijsku stabilnost” u prilikama svjetske finansijske krize. Po njenim riječima, “snažne ekonomske strategije” monarhije i njeno nadziranje finansijskog sektora ublažili su posljedice svjetske krize na njenu ekonomiju. No upozorila je da još nisu riješena pitanja u vezi s “otvaranjem radnih mjesta i pristupom stanovanju”. Saudijska Arabija, bogata monarhija koja je članica G20, jedna je od zemalja od kojih MMF očekuje da sudjeluju u povećanju njenog novčanog fonda za 500 milijarda dolara za koje Lagarde ocjenjuje da je nužno za svladavanje svjetske ekonomske krize.

“MMF računa na glavne zemlje članice” u prikupljanju tog novca, rekla je Lagarde u razgovoru koji je u petak objavio saudijski dnevnik Ašark al-avsat, ne spominjući direktno Saudijsku Arabiju. Zasad nema nikakvih informacija sa sastanaka koje je održala Lagarde koja u subotu naveče završava dvodnevnu posjetu saudijskoj monarhiji.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *