ECB: Banke zaoštravaju uslove kreditiranja

Dodajte komentar

Banke u evrozoni zaoštravaju uslove za odobravanje kredita privredi i stanovništvu i to uprkos činjenici da se potražnja za kreditima zbog eskalacije krize duga u evrozoni smanjuje, iznela je u tromesečnom istraživanju bankarskih pozajmica Evropska centralna banka (ECB ).

Banke sve više zaoštravaju uslove za kredite

Kao što je očigledno iz proučavanja ECB, banke su u državama zajedničke evropske valute pooštrile uslove kreditiranja u poslednjem kvartalu prošle godine.

To je potvrdilo 35 odsto banaka, dok se na ovaj korak u trećem kvartalu odlučilo 16 odsto banaka, izveštava francuska novinska agencija AFP.

Četvrtina banaka prognozira nastavak pooštravanja kriterijuma za kompanije u prvom kvartalu ove godine. Skoro isti broj banaka planira da pooštri uslove za odobravanje stambenih kredita fizičkim licima.

Pad tražnje za kreditima

Prema istraživanju opala je i tražnja za kreditima. Manja tražnja za kreditima prisutna je kod preduzeća i domaćinstava, zbog sporijeg privrednog rasta odnosno zbog perspektive pada tržišta nekretnina i poverenja potrošača.

Potražnja privrede je između oktobra i decembra smanjena za pet odsto dok je u periodu između jula i septembra opala za osam odsto. Tražnja za stambenim kreditima je u prošlom kvartalu pala za 27 odsto dok je u prethodnom kvartalu pala za 24 procenta.

Zabrinutost zbog moguće kreditne krize u evro zoni

Evropska Centralna Banka ECB je Istraživanje sprovela između 19. decembra prošle godine i 9 januara ove godine, tako da njeni rezultati ne odražavaju pun uticaj najveće kreditne injekcije u bankarski sistem do sada. ECB je 21. Decembra, odobrila kredite u vrednosti od 489 milijardi evra za 523 banke.

Podaci iz istraživanja povećavaju zabrinutost o mogućoj kreditnoj krizi u evro.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *