Za Bernankea je prioritet spuštanje inflacije na 2 %

Dodajte komentar

Predsjednik Feda Ben Bernanke izjavio je da će američka centralna banka nastojati zadržati rast cijena na dva posto i odbio prijedloge da se taj cilj žrtvuje kako bi se otvorila nova radna mjesta.

“Već neko vrijeme nam je cilj vraćati stopu inflacije prema dva posto”, rekao je odgovarajući na pitanja pred Povjerenstvom za proračun u Kongresu.

Bernanke je branio tu odluku centralne banke nakon što ga je predsjednik Povjereništva pitao ne bi li radije tolerisao višu inflaciju, kako bi ispunio drugu važnu funkciju, a to je otvaranje novih radnih mjesta.

“Na sreću, u proteklih nekoliko mjeseci su ekonomski pokazatelji, među kojima je potrošnja, proizvodnja i aktivnosti na tržištu rada pokazali znakove oporavka”, rekao je Bernanke.

“Međutim, izgledi su i dalje nesigurni i nužno je i dalje pažljivo motriti razvoj situacije.” Rekao je i da Fed očekuje da inflacija  “ostane niska.”

Inflacija je u decembru iznosila 1,8 posto u usporedbi s 1,7 posto mjesec dana ranije. Fed za ovu godinu prognozira stopu inflacije od 1,4 do 1,8 posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *