Kvartalni gubitak Panasonica 2,6 mlrd dolara

Dodajte komentar

Panasonic Corp je ostvario kvartalni neto gubitak od  197,6 milijardi jena (2,59 milijardi dolara) i najavio rekordni gubitak od 10,2 milijarde dolara za cijelu godinu, zbog slabe potražnje za televizorima i troškovima restrukturiranja poslovanja.

Očekivani gubitak u fiskalnoj godini koja će završiti u martu bit će najveći u istoriji najvećeg svjetskog proizvođača plazma televizora osnovanog 1918. godine, javlja Bloomberg.

Predsjednik Fumio Ohtsubo planira smanjiti broj zaposlenih, preseliti proizvodnju izvan granica Japana i pretvoriti Panasonic u vodećeg proizvođača solarnih panela, baterija za punjenje, te nadmašiti konkurenciju na tržištu televizora. Prije Panasonica su velike gubitke već najavili Sony i Sharp, zbog slabe potražnje te poplava u Tajlandu i potresa u Japanu koji su oštetili fabrike i prekinuli lance dostave.

“Ne vidimo da će se tržište elektronike uskoro popraviti”, rekao je Yuuki Sakurai, šef Fukoku Capital Managementa. “Postoji nesklad između njihovih proizvoda i onoga što potrošači žele.”

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *