EU blokirala spajanje Deutsche Börsea i NYSE-a

Dodajte komentar

U srijedu su operateri objavili da odustaju od spajanja.

Evropska komisija blokirala je u srijedu spajanje njemačkog berzanskog operatera Deutsche Börsea i američkog NYSE Euronexta, ustvrdivši da bi udružena kompanija u znatnoj mjeri blokirala konkurenciju na evropskom tržištu terminskih ugovora.

Operateri Deutsche Börse i NYSE Euronext već su u februaru prošle godine predstavili plan kojim bi se uspostavila najveća svjetska berza dionica.

Evropska komisija u srijedu je objavila da bi preduzeće nastalo spajanjem ta dva operatera znatno otežalo pojavu novih konkurenata na tržištu.

“Udruživanje Deutsche Börsea i NYSE Euronexta dovelo bi do gotovo apsolutnog monopola u segmentu evropskih finansijskih derivata širom svijeta”, konstatovao je u saopštenju evropski povjerenik za zaštitu tržišnog takmičenja Joaquin Almunia.

“Ta su tržišta jezgra finansijskog sustava i od presudne je važnosti za cijelu evropsku privredu da se konkurencija očuva. Pokušali smo naći rješenje, ali prijedlozi ni izdaleka nisu otklonili naše bojazni”, dodao je Almunia.

Njemački i američki operater odbili su prodati svoje dijelove poslovanja Eurex odnosno Liffe, što bi otklonilo bojazni Komisije u vezi s tržišnim takmičenjem. U srijedu su operateri objavili da odustaju od spajanja.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *