Šoškić: Finansijski sistem Srbije stabilan

Dodajte komentar

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je bankarski sistem u zemlji stabilan, a inflacija u padu.

Šoškić je, međutim, rekao da problem predstavljaju problematični krediti koji u proteklim mesecima beleže rast i iznose 19 procenata.

Guverner je istakao da će inflatorna stopa ostati tokom ove godine u granicama cilja – četiri odsto plus minus jedan i po odsto.

Šoškić je rekao, na konferenciji “Finansiranje rasta u Srbiji”, da se u aprilu očekuje najniži nivo inflacije, podsetivši da je u decembru prošle godine inflacija iznosila sedam procenata.

On je ukazao da su cene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda stabilne na šta su uticale administrativne mere Vlade Srbije, dok bi budući rast inflacije trebalo da bude ograničen i zbog pozitivnog uticaja poljoprivredne proizvodnje na kretanje cena.

Guverner je rekao da se može desiti da se pojave rizici koji dolaze iz okruženja i sa međunarodnog tržišta, ali ako sve bude u skladu sa fiskalnim zakonom ne bi trebalo da bude negativnih posledica.

Prema rečima Šoškića, bankarski sektor u Srbiji ima visok nivo likvidnosti i kapitala i sve više ide u pravcu dugoročnog finansiranja, dok se kratokoročno fianasiranje smanjuje.

Šoškić je ukazao i na značaj dinarizacije koja će u narednom periodu, ukoliko se bude povećavala, uticati na stabilnost privrednog sistema i povećanje zaposlenosti.

On je naglasio da finansijska stabilnost u Srbiji ni na koji način neće biti ugrožena i da nema potrebe za nekim novim merama.

On je dodao da su kratkoročna sredstva finansiranja u padu i da su sa 45 procenata u januaru 2010. pala na 21 odsto u novembru 2011.

Šoškić je, takođe, podsetio da je u padu referentna kamatna stopa koja iznosi 9,5 odsto i naveo da ćeako se poveća nivo zajmova u dinarima to povećati efikasnost, što će dalje uticati na smanjenje repostope.

Šoškić je istakao da NBS prati stanje u bankama i da će reagovati ako se pojave problemi sa adekvatnošću kapitala u pojedinim bankama, kao što je to urađeno sa Agrobankom. On je kazao da je adekvatnost kapitala bankarskog sektora u Srbiji visoka i iznosi 19,7 odsto, da je visok i nivo likvidnosti, ali i da postoji prostor za konsolidaciju banaka bez uticaja na konkurentnost sektora.

izvor: b92.net

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *