Ren: “Žalosna” situacija u Španiji

Dodajte komentar

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren poručio je Španiji da mora da ostvari ciljni javni deficit za 2012.

I to uprkos tome što će manjak iz 2011. vrlo verovatno nadmašiti očekivani nivo.

“Po našem mišljenju, neophodno je ispuniti fiskalne ciljeve za 2012”, rekao je Ren na konferenciji za novinare po okončanju razgovora sa ministrima finansija EU o akcijama za jačanje održivosti grčkog i mađarskog duga.

Komesar EU je naveo da je “žalosna” očekivana potvrda iz Madrida da će jaz u njihovim javnim finansijama biti “značajno veći” nego što je prošle godine prognozirano.

Nova španska desničarska vlada je, nakon što je prošlog meseca stupila na vlast, saopštila da će javni deficit za 2011. iznositi oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno iznad cilja od šest odsto, koji je sa Briselom dogovorila prethodna vlada.

Nova vlada je povisila poreze i smanjila javnu potrošnju u pokušaju da ispuni cilj za 2012. dogovoren sa EU o sniženju deficita na 4,4 odsto BDP-a.

Međutim, centralna banka Španije je juče iznela prognozu da će ta zemlja ove godine ponovo pasti u recesiju, uz negativan privredni rast od 1,5 odsto, što je podgrejalo zabrinutost oko sposobnosti Madrida da obuzda svoj javni dug.

Ren je ocenio da je “od ključne važnosti da održivost javnih finansija bude osigurana bez odlaganja”. On je dodao da EU sada očekuje od Madrida da “brzo prione” na reformu zakona o radu, koja je planirana za kraj ovog meseca, budući da se predviđa da će stopa nezaposlenosti ove godine skočiti na 23,4 odsto.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će Španija ostvariti negativan privredni rast od 1,7 odsto ove i 0,3 odsto sledeće godine.

Španija je tek 2010. izašla iz 18-mesečne recesije, koju su pokrenuli svetska finansijska kriza i pucanje balona nekretnina, što je dovelo do toga da nezaposlenost u trećem kvartalu 2011. skoči na 21,5 odsto, što je najviša stopa u industrijalizovanom svetu.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *