MMF traži da se Beograd odrekne Komercijalne banke

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) traži da se Srbija već ove godine odrekne vlasništva u Komercijalnoj banci, koja je jedina preostala u državnom vlasništvu, pri čemu bi većinski vlasnik te banke postala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

MMF smatra da su neki investicioni projekti države, pa tako i dokapitalizacija Komercijalne banke, suviše veliki i da mogu ugroziti javni dug i deficit srpskog budžeta, pa sa ciljem nastavka daljeg aranžmana sa Srbijom zahtjeva da se odrekne tih ulaganja.

U tom slučaju većinski vlasnik Komercijalne banke postao bi EBRD, koji sada ima 25 odsto udjela, dok je u vlasništvu Srbije 42,6 odsto – piše “Pres”.

MMF je u prošli petak odložio reviziju aranžmana, jer Vlada Srbije nije ispoštovala ranije postignut dogovor.

Posebne primjedbe MMF-a odnosile su se na “velika” izdvajanja Srbije za investicione projekte, u koje se ubraja i planirana dokapitalizacija Komercijalne banke od 100 miliona evra.

Ova zamjerka MMF-a, dodaje list, zanimljiva je i zbog toga što se Vlada Srbije prije nekoliko godina upravo u dogovoru sa ovom američkom finansijskom institucijom obavezala da do kraja 2012. izdvoji iz budžeta 100 miliona evra za dokapitalizaciju Komercijalne banke kako bi ostala njen većinski vlasnik.

Prema tom planu, predviđeno je da Srbija eventualno 2015. godine proda kompletno vlasništvo u Komercijalnoj banci i u svim ostalim bankama.

Međutim, Fond smatra da Srbija nema dovoljno novca za dokapitalizaciju i da Komercijalna banka tri godine ranije treba da pređe u strano vlasništvo.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *