Crnogorskim preduzetnicama porodica nije prepreka u biznisu

Dodajte komentar

Crnogorskim preduzetnicama, prilikom osnivanja preduzeća, glavne prepreke su  stres, stereotipi  i nedostatak novca, dok im obaveze prema porodici nijesu nikakva prepreka, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca.

„Muškarci imaju problem manjka samopuzdanja, žene nemaju.Žene se više žale da im nedostaju finansije. I ovdje smo dobili  jedan zanimljiv podatak nijedna žena nije rekla da su obaveze prema porodici velika prepreka u poslovanju“,kazala je Olivera Komar iz agencije «DeFacto Consultancy».

Od 90 odsto malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori svega 12 odsto je  u vlasništvu žena.

Kako bi unaprijedila žensko preduzetništvo Unija poslodavaca je uradila istraživanje  o preprekama pri osnivanju i teškoćama pri vođenju preduzeća koje imaju preduzetnice.

Za podršku malom i srednjem biznisu  Investiciono razvojni fond ove godine opredijeliće 20 miliona eura  kreditne podrške,saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

On je na okruglom stolu Ženski biznis potencijal crnogorske ekonomije kazao da razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, te da  ženama treba dati više podrške,u vidu efikasnijeg pristupa kreditima i unapredjenju poslovnog ambiijenta uopšte.

„Stoga treba podržati žene, koje su u poslovanju sklonije regularnom poslovanju od muškaraca,da su osjetljivije po pitanju zapošljavanja ženskog pola i da, uprkos naporima, pokazuju veliku posvećenost porodici, koju ne doživljavaju kao prepreku prilikom usklađivanja porodičnih obaveza sa poslom“, kazao je Numanović.

izvor: Bankar

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *