CBCG: Nastavak krize nam neće ugroziti finansijsku stabilnost

Dodajte komentar

Finansijska stabilnost u Crnoj Gori u ovoj godini neće biti ugrožena – ocijenili su iz Centralne banke u odgovoru na Pobjedino pitanje da li postoji opasnost da na bilo koji način bude ugrožena finansijska stabilnost s obzirom da se očekuje nastavak krize.

Centralna banka i ostale institucije su donijele „kontidžensi plan“, koji se bazira na tri stuba – prevenciji, povećanju otpornosti sistema na šokove i upravljanju nestabilnošću – ističu u CBCG čija je uloga i zadatak da spriječi pojavu bilo kakve finansijske nestabilnosti.

Stabilnost

–  Stoga, najkraće rečeno, finansijska stabilnost neće biti ugrožena – kategorični su u ovoj banci koja će i u ovoj godini uraditi stresna testiranja banaka.

– Na osnovu analiziranih pretpostavki i rezultata testiranja projektovaće se potencijalni rizici banaka i eventualno potrebe za dodatnim kapitalom – ocijenili su za Pobjedu.

Oni podsjećaju na različite vrste stresnog testiranja banaka.

– Jednu vrstu stres testa, Centralna banka priprema u svojim kvartalnim analizama. To je „jednostavna analiza osjetljivosti“ određenih pozicija bilansa banaka pod uticajem pretpostavljenih šokova. Ova analiza mjeri uticaj tih šokova na solventnost i likvidnost banaka i sistema u cjelini – objašnjava regulator.

Makro stres test, pojašnjavaju, podrazumijeva složeniji pristup.

– Kod makro stres testa veoma je bitan sastav scenarija stres testa, ali i prevođenje makroekonomskih varijabli u interne parametre rizika za banke. Važno je da scenario bude formulisan tako da obuhvata sve aspekte ekonomskog okruženja na pouzdan način – saopšteno je Pobjedi.

Važno je, dodaju u CBCG, i da transformacija eksternih varijabli ili događaja u interne gubitke ili povećane parametre rizika za banke što realnije odslikava dinamičke interakcije između pokretača rizika i efekata na prihode banaka.

Testiranje

– Modeliranje stresnog testiranja je ozbiljan proces koji bi trebalo da bude zasnovan na kvantitativnom modeliranju i na ekspertskim procjenama CBCG – upozoravaju oni.

I sada su, kažu Pobjedini sagovornici, određene banke pod nekom vrstom mjera  koje CBCG prati, na osnovu utvrđene dinamike otklanjanja nepravilnosti u poslovanju i izvještaja o postupanju po mjerama koje banke dostavljaju.

Iz CBCG nijesu saopštili koje su banke pod mjerama iako im, za razliku od ranijeg, važeći zakon to dozvoljava.

– Mjere su prvenstveno korektivnog karaktera sa ključnim ciljem da se otklone nepravilnosti utvrđene u postupku kontrole poslovanja banaka – objasnili su oni u odgovoru na pitanje da li je stanje u nekoj od banaka takvo da postoji opasnost od uvođenja rigoroznih mjera?

Centralna banka, podsjećaju, kontroliše poslovanje banaka analizom- izvještaja, informacija i drugih podataka koje banke dostavljaju u skladu sa zakonom i propisima Centralne banke.

– Poslovanje banaka kontrolišemo  na osnovu informacija i podataka koje banke dostavljaju na zahtjev Centralne banke i onih o poslovanju banaka kojima CB raspolaže. Kontrola banaka se vrši i neposrednim pregledom poslovnih knjiga, knjigovodstvene i druge dokumentacije u banci. Na osnovu prethodno opisanog, posrednog i neposrednog načina kontrole banaka, u sklopu redovnih supervizorskih aktivnosti – objasnili su oni podsjećajući da Centralna banka na osnovu toga može donijeti određene mjere prema bankama.

izvor: pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *