Žiranti vratili sedam miliona maraka

Dodajte komentar

U Republici Srpskoj prošle godine blizu 7.000 žiranata otplatili su više od sedam miliona maraka tuđih kredita u bankama i mikrokreditnim organizacijama.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković i dodao da su ti pokazatelji u FBiH još drastičniji.

– Tamo je više od 16.000 žiranata otplatilo 17 miliona maraka tuđih kredita. Dakle, na nivou BiH samo u prošloj godini između 22.000 i 25.000 žiranata otplatili su oko 25 miliona maraka tuđih kredita – kazao je Cvjetković.

On je istakao da je prošle godine neznatno smanjen broj žiranata koji su otplatili kredite u odnosu na 2010. godinu, ali da je za nekoliko miliona maraka povećan iznos koji je otplaćen.

Dodao je da jemac u mikrokreditnim organizacijama u prosjeku otplati od 500 do 600 maraka, dok je taj iznos u bankama veći od 3.500 maraka.

Na području BiH ima više od 200.000 prevarenih žiranata, a u ovom udruženju kažu da bi promjena zakonske regulative uvela red u ovu oblast.

Zbog toga je Udruženje za zaštitu žiranata BiH uputilo parlamentima RS i FBiH inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o izvršnom postupku u dijelu koji se odnosi na potraživanja od dužnika.

Cvjetković je istakao da oni traže da se u poglavlju o jemstvu posebno apostrofira bankarsko jemstvo i da se tačno zakonski odredi protiv koga i kojim redoslijedom ide naplata.

– Tražićemo da parlamenti u BiH propišu da u slučaju sudskog odlučivanja naplata ide prvo od dužnika, a ono što se ne bude moglo naplatiti od njega da ide na teret žiranta – kazao je Cvjetković.

Prigovori
Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, najveći broj prigovora na rad banaka u prvih devet mjeseci upravo su uputili žiranti i to 66 od ukupno podnesenih 199 prigovora.

izvor: glassrpske.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *