Investitor u “Fjord” sakrio pola miliona u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Irski biznismen Majkl Finglton, nesuđeni investitor kotorskog hotela Fjord, prenio je 500.000 eura, polovinu svoje ušteđevine, na svoj račun u crnogorskoj Atlas Mont banci u novembru 2010. godine, samo dan nakon što se suočio sa dugom od 13,6 miliona eura prema Ulster banci, piše irski Indipendent.

“Račun u Atlas mont banci je ispražnjen nekoliko sedmica kasnije, 21. januara 2011. godine, kada je Finglton prenio 480.000 eura na račun svoga sina Majkla Fingltona Juniora u londonskoj Barkli banci. Istog dana, Finglton je prebacio još 128,498 eura sa posebnog računa u Crnoj Gori na sinov račun. Ta druga isplata je izvršena sa računa firme Nju Fjord Divelopment, koju je Finglton zajedno sa bivšim partnerom Luisom Megvajerom osnovao kako bi ruinirani kotorski hotel pretvorio u luksuzni rizort – piše irski časopis.

Navodi se da je transfer ukupno 608,498 eura otkrila crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja teririzma, rutinskom provjerom nakon što je u Nju Fjord Divelopmentu, na zahtjev povjerilaca, proglašen stečaj prošle godine.

Finglton ne uspijeva da izmiri rate

Finglton je već neko vrijeme u problemima jer ne uspijeva da izmiri rate kredita bankama. Uloženi novac u nekretnine nikako da vrati nazad.

Sudsko vijeće saopštilo je ranije da Finglton nije uspio da uvrsti 27 miliona eura vrijedan penzioni fond na listu imovine koju je prijavio banci od koje je dobio kredit.

Osim toga, Fingltonu se pripisuju brojni stanovi, kuće i zemljište u vrijednosti od pet miliona eura, porodične kuće procijenjene na tri miliona kao i udio od četiri miliona u luksuznim nekretninama u Crnoj Gori.

Transfer opisan kao “strana investicija”

Irski Indipendent piše da je, prije nego što je prebacio veliku sumu novca svome sinu, Finglton, koji je samo kroz plate stekao 2,4 miliona eura prije penzionisanja 2009. godine, u pismu Ulster banci naveo da ima samo milion eura depozita.

“Crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca je pokrenula istragu 23. decembra, kada su otkriveni tokovi novca Nju Fjord Divelopmenta i postavili pitanja o tome. U izvještaju u koji je Irski Independent imao uvid, otkriva se da je Finglton 5. novembra 2010. godine prebacio pola miliona eura na svoj privatni račun u Podgorici, samo četiri dana nakon što mu je naloženo da vrati dug od 13,6 miliona Ulster banci. Sedam mjeseci ranije, Finglton je banci dao izjavu o poslovanju, u kojoj se tvrdi da mu je hotel Fjord primarna imovina, vrijedna četiri miliona eura” piše Irski Indipendent.

Svrha transfera 500.000 eura, kako se dodaje, opisana je kao “strana investicija”, ali su inspektori u Crnoj Gori utvrdili da Finglton lično nije mogao da ulaže u crnogorske nekretnine, već jedino kao pravno lice, odnosno, preko firme.

Investitor bez komentara

Inspektori su se bavili i transakcijom 128,498 eura sa računa Nju Fjord Divelopmenta na račun Majkl Finglton Juniora, i utvrdili da je ona bez “jasnog osnova”, jer on nije imao nikakve poslovne veze sa tom kompanijom.

Irski Independent je kontaktirao Fingltona, koji je putem SMS-a saopštio da ne može da komentariše postupak prije nego što se on završi pred crnogorskim sudovima.

“Vi jednostavno kombinujete velike klevete… S punim poštovanjem vam savjetujem da sačekate ishod slučaja. Kada se on završi, ja i moji advokati ćemo imati štošta da kažemo”, naveo je Finglton, koji je izbjegao da komentariše i nalaze istrage Uprave za sprečavanje pranja novca.

Sarađivao sa crnogorskim vlastima

Irski Indipendent piše da su bezuspješno pokušavali da kontaktiraju oca i sina Finglton preko beogradskih advokata Fingltona.

“Ipak, u prigovoru dostavljenom na izvještaj u Podgorici, Finglton je naveo da ni on niti njegov sin nijesu pod bilo kakvom istragom vezano za njihove račune. Njegov bivši partner u Nju Fjord Divelopmentu, Luis Megvajer, koji se zvanično povukao iz te firme u novembru 2008. godine, kazao je da nije bio upoznat da je 128,498 eura isplaćeno sa računa firme, dok to nije utvrdila Uprava za sprečavanje pranja novca. On je kazao da je i do sada sarađivao sa crnogorskim vlastima i da će to nastaviti i dalje”, zaključuje Irski Indipendent.

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda Crne Gore, Fingleton je na čelu dviju firmi sa sjedištem u Petrovcu, i to New Fjord Developments, gdje je i direktor, i Paradise Bay Resort. Fingleton je i jedan od osnivača obje ove firme zajedno sa kompanijom United entertainment partners. Istoimena firma, koju vodi Megvajer, svojevremeno je u Kotoru kupila hotele Fjord, Urc Slavija i bivšu zgradu Jugooceanije, sa planom gradnje hotela, ali do danas ništa nije urađeno.

Finglton je kotorski Fjord kupio kao zapušten hotel 2005. godine. Irski mediji su ranije pisali da je sa partnerskom građevinskom firmom Luisa Megvajera uložio oko 10 miliona eura u razvojne projekte u Crnoj Gori.

“Partneri su najavili da će na mjestu Fjorda izgraditi luksuzni hotel vrijedan 200 miliona eura, ali se to nije dogodilo. Finglton je imovinu u Crnoj Gori naveo kao njegovu najveću vrijednost u sudskom postupku koji se sprovodi na zahtjev Ulster banke”, ranije je pisao irski dnevnik Post.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *