Unicredit: U istočnoj Evropi će se i dalje na kreditima zarađivati više nego u EU

Dodajte komentar

U srednjem i dugom roku bankovni sektor u srednjoj i istočnoj Evropi (SIE) i dalje ima potencijal ostvariti prosječan rast poslovnih prihoda i profitabilnosti veći od prosjeka u EU jer još uvijek postoji prostor za povećanje finansijske penetracije te će ekonomije u regiji SIE nastaviti trend približavanja EU.

Ta je tvrdnja jedan od glavnih rezultata najnovije studije o bankarskom sektoru koju je sproveo UniCreditov odjel za strateške analize u SIE. Iako se procjenjuje da su ukupni krediti u regiji SIE tokom prošle godine porasli za približno 9 posto te se krajem 2011. približili iznosu od 1,5 biliona eura, procijenjeni odnos kredita i BDP-a u SIE još uvijek je 49 posto, za razliku od 120 posto u eurozoni.

I 2012. bi trebala biti zahtjevna godina za bankarstvo u SIE, uz regulatorne promjene i evropsku dužničku krizu kao glavne faktore rizika, ali smanjivanje zavisnosti zapadnoevropskih banaka o vanjskim izvorima finansiranja trebalo bi biti pod kontrolom.

Potrošnja iznadprosječna

Tržišni potencijal prije svega je prisutan u kreditiranju preduzeća i finansiranju kupovine i gradnje stanova i kuća, što se teško može reći za kreditiranje potrošnje, koje je već po udjelu iznad zapadnoevropskog prosjeka. I dalje su prisutne velike geografske razlike te se očekuje da će Rusija i Turska najviše pridonijeti rastu kreditiranja u razdoblju od 2011. do 2015. godine.

“Budući privredni rast vjerovatno će biti strukturalno niži u prosjeku, a razlike među regijama bit će veće nego prije”, kazao je Gianni Franco Papa, direktor za SIE u UniCreditu.

“SIE bi i dalje trebala biti regija s dva lica – veće ekonomije vjerovatno će nastaviti rasti gotovo maksimalnom brzinom, a ostali bi mogli platiti danak svojim strukturalnim slabostima i velikom nivou zavisnosti o rezultatima na periferiji Evrope.”

UniCreditovi istraživači i dalje vide znatan potencijal za ostvarivanje rasta u srednjem roku zahvaljujući sve većem nivou produktivnosti u regiji i smanjenju razlika u nivoima prihoda, što se odražava i u njihovim prognozama srednjoročnog rasta BDP-a, uz prosjek veći od 4 posto za regiju SIE.

Međuregionalna bi se konvergencija trebala nastaviti i u dugom roku širom ekonomskom diversifikacijom i sve većom ulogom izvozno usmjerenih sektora regionalnih ekonomija. U tom će kontekstu bankovno kreditiranje biti ključno u podršci takvoj promjeni smjera razvoja.

Tokom protekle godine kreditna aktivnost u regiji SIE nastavila je rasti, iako nešto sporije nego u 2010. Rast je dodatno usporen u drugoj polovini godine zbog nastavka nestabilnosti na finansijskim tržištima i brzog pogoršavanja uslova finansiranja. Rast kreditiranja ostvaren je zahvaljujući sektoru preduzeća koji je profitirao od cikličnog oporavka ekonomija u 2010. i prvoj polovini 2011.

Restriktivna politika

“Početkom prošle godine, nakon oporavka likvidnosti i sve većih znakova da je borba za depozite (vidljivo u 2010.) počela negativno uticati na profitabilnost banaka, smanjena je fokusiranost na depozite, uz određeno ponovno povećanje uloge finansiranja uz pomoć kreditnog zaduživanja”, rekao je Fabio Mucci, voditelj strateškog planiranja za SIE i Poljsku u UniCreditu.

Međutim, u drugoj polovini 2011. banke su opet promijenile smjer jer je likvidnost znatno smanjena zbog krize u eurozoni, a borba za depozite ponovo je postala izražena. Smanjenje likvidnosti donekle je bilo posljedica slabijeg priliva sredstava iz inostranstva, a stanje je u nekim slučajevima bilo dodatno pogoršano restriktivnijim politikama centralnih banaka u pokušajima da zaustave slabljenje domaćih valuta.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *