Bukurešt: Novi protesti protiv Basescua

Dodajte komentar

U Bukureštu su u nedjelju naveče ponovno izbili sukobi između protestanata i policije, u novim demonstracijama organizovanim protiv rumunskog predsjednika Traiana Basescua, kojega stanovništvo smatra odgovornim za veliki pad životnog standarda u zemlji.

Oko hiljadu protestanata mirno je demonstriralo na Univerzitetskom trgu, no u jednom se trenutku, kako prenosi France presse, njih stotinjak odvojilo i na policajce počelo bacati kamenje, petarde i dimne bombe. Agencija Mediafax prenosi kako je najmanje jedan policajac ozlijeđen.

Pripadnici snaga reda odgovorili su suzavcem, kako bi rastjerali protestante koji su pokušali blokirati saobraćaj. Portparol policije kazao je da su među izgrednicima najaktivniji bili navijači bukureštanskih fudbalskih klubova Dinama i Steaue, policiji otprije poznati po nasilnom ponašanju na fudbalskim stadionima.

Mnogi su protestanti isticali transparente na kojima je pisalo: “Ponosan sam što sam huligan”.

U subotu je u policijske stanice privedeno pedesetak osoba, nakon sličnih protesta u kojima je desetak učesnika ranjeno, među njima četiri policajca i jedan kamerman.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *