Moisijev: Reprogram kredita KAP-a jedino rješenje

Dodajte komentar

Visoka kreditna zaduženja od 131 miliona eura kod svjetskih banaka su težak teret za Kombinat aluminijuma i zato je od posebnog značaja za kompaniju da dugovi po tom osnovu budu reprogramirani, čime bi se pružila šansa KAP-u da u budućnosti izmiri obaveze prema bankama, kazao je „Danu“ izvršni direktor KAP-a Jurij Moisijev.

On međutim, nije jasno odgovorio da li će KAP redovno vraćati kredite kod Dojče, VTB i OTP banke ili će ih prebaciti na Vladu.

– Ono što je trenutno najvažnije jeste da KAP nema neizmirenih obaveza prema bankama po osnovu kamata. Kombinat redovno plaća kamatu po svim kreditnim linijama. Otplata glavnice kod sve tri banke još nije prispjela, s tim da smo dio obaveza prema OTP banci izmirili ranije, dok je dio reprogramiran, naveo je Moisijev.

Kako je naveo, ukupna dugovanja za struju iznose blizu 30 miliona eura.

– Troškovi za električnu energiju zavise od tehnoloških zahtjeva proizvodnje, posebno elektrolize i na mjesečnom nivou iznose oko 3,5 miliona eura. Uprkos teškom finansijkom stanju, redovno plaćamo račune od novembra prošle godine, rekao je Moisijev, istakavši da su se tako dogovorili sa predstavnicima EPCG.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *