Za Erste, RBA i KBC trošak bijega iz Mađarske je prevelik

Dodajte komentar

Austrijske bankarske grupacije Erste i Raiffeisen  te belgijska KBC banka u slučaju povlačenja s mađarskog tržišta suočile bi se s troškovima većim od 11 milijardi eura, procjenjuju analitičari Citigroupa,  prenosi Bloomberg.

Banke u Mađarskoj u teškoj su situaciji. Vlada je 2010. uvela namete za finansijske institucije koji su najviši u Europi, a prošle godine prisilila je banke da podnesu gubitke vezane uz hipotekarne kredite u stranoj valuti.

Usprkos tome, analitičari Citigroupa Stefan Nedialkov i Simon Nellis u pismu svojim klijentima implicitno naglašavaju da bi napuštanje mađarskog tržišta za Erste, RBA i KFC bilo preskupo.

Dvojica analitičara procijenju da bi trošak povlačenja svih triju banaka s mađarskog tržišta iznosio oko 11 milijardi eura, što nadmašuje ukupni profit koji su tri banke ostvarile od ulaska na mađarsko tržište do danas.

Erste i Raiffeisen prošle su godine u svoje mađarske podružnice plasirale milijardu eura svježeg novca kako bi pokrile gubitke prouzrokovane zakonodavnim promjenama.

Erste banka, čija je podružnica druga najveća banka u Mađarskoj, najavila je 9. decembra da će otpustiti 15 posto zaposlenih te zatvoriti četvrtinu poslovnica. Nešto ranije, 24. novembra, Raiffeisenbank, inače peta najveća mađarska banka, najavila je da će otpusti 11 posto zaposlenih i zatvoriti 10 posto poslovnica.

Obje su banke objavile da ostaju na mađarskom tržištu.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *