Viceguverner poručio Ministarstvu finansija: Ovakve banke se ne mogu trpjeti

Dodajte komentar

Stav Ministarstva finansija da uvođenje poreza na banke ne bi oborilo kamatne stope u Crnoj Gori već ih povećalo u potpunosti je neutemeljen – kaže viceguverner Velibor Milošević u reagovanju na stav Ministarstva finansija o njegovom prijedlogu za snižavanje cijene kredita u Crnoj Gori koji je nedavno iznio u Pobjedi.

Milošević kaže da je svjestan činjenice da je bilo kakva vrsta poreza nepopularna mjera.

– S obzirom da banke očigledno ne shvataju ozbiljnost situacije i da ne žele da postignu kompromis, osjećam kao dužnost da dam sve od sebe da se nađe rješenje za ovu gotovo bezizlaznu situaciju – ističe on i dodaje da nije imao namjeru da ulazi u bilo kakve polemike sa kolegama putem medija, ali da je zbog očiglednog nerazumijevanja dužan da pojasni određene stvari.

Razlika porasla

– Na kraju prvog kvartala prošle godine spred, odnosno razlika između kamatne stope po kojoj banke nabavljaju novac i one po kojoj plasiraju iznosio je 4,89 procentnih poena. Prema posljednjim podacima, na kraju novembra prošle godine iznosio je 6,70 procentnih poena. To znači da je spred porastao za gotovo dva procentna poena, što ukazuje da prostor za snižavanje kamatnih stopa postoji, jer rizik nije sada veći nego u jeku globalne finansijske krize – u prvom kvartalu 2009. godine – objašnjava Milošević.

Sve ovo, dodaje on, ukazuje da banke na taj način pokrivaju neke svoje neracionalnosti u poslovanju poput visokih operativnih troškova, ili povećavaju profitabilnost, prebacujući klijentima povećane troškove. Komentarišući ocjenu iz Ministarstva finansija da bi uvođenje poreza na banke povećalo kamate, viceguverner kaže da je to nemoguće očekivati.

– To bi značilo da su banke odlučile da ,,stave ključ u bravu“ – kaže Milošević i napominje da je potrebno uzeti u obzir jedinstvenost uloge koju bankarski sektor ima u privredi, te da banke ne posluju u vakuumu i da, samim tim, ne mogu povećavati kamatne stope u nedogled. Kreditna aktivnost je, podsjeća on, i u ovom trenutku na vrlo niskom nivou.

– Povećanjem kamatnih stopa došlo bi do potpunog prestanka kreditiranja. U tom slučaju, mi zapravo više ne bismo ni imali banke – ocijenio je on. Na ocjenu Ministarstva finansija da je njegov prijedlog kon tradiktoran, Milošević kaže da možda jeste u izvjesnoj mjeri radikalan, ali ni u kom slučaju nije kontradiktoran.

Realno očekivanje

– Ukoliko bi se zaista uvela mjera da se banke oporezuju onda kada je spred veći od 3%, vodeći se ekonomskom logikom a istovremeno imajući u vidu specifičnost bankarskog poslovanja, potpuno je realno za očekivati da banke smanje spred da bi izbjegle plaćanje poreza, ali i da bi uopšte mogle nastaviti sa poslovanjem. Bankama se ni u kom slučaju ne bi isplatilo da dodatno povećavaju kamatne stope. Ukoliko bi, nekim čudom, došlo do još većeg povećanja kamatnih stopa, vrlo vjerovatno više nijedno preduzeće u Crnoj Gori ne bi bilo u mogućnosti da uzme kredit. Takav potez banaka bi bio ravan samodestrukciji – kategoričan je Milošević.

Na ocjenu Ministarstva finansija da je trenutno dominantna bankarskog tržišta i ekonomije smanjen nivo kreditiranja, odnosno nepovoljna sredstva koja su dostupna fizičkim i pravnim licima na bankarskom tržištu, viceguverner je dodao da je najznačajniji dio izostavljen.

– U ovakvim ekonomskim uslovima, činjenica da su kamatne stope veoma visoke dovodi do toga da su krediti nedostupni, a bez kredita nema ni investicija ni potrošnje, što dovodi do izrazitog smanjenja proizvodnje i produktivnosti, što bez sumnje vodi u duboku recesiju. Da bismo spriječili najgori scenario potrebno je smanjiti kamatne stope i učiniti kredite dostupnijim – upozorava Milošević.

Komentarišući stav Ministarstva da su transformacijom Fonda za razvoj u Investicionorazvojni fond stvorene pretpostavke za snažniju i efikasniju podršku privredi, viceguverner kaže da je očigledno da nije došlo do bilo kakvog poboljšanja u privredi.

Viceguverner smatra da je njegov prijedlog o uvođenju poreza istovremeno i alarm za buđenje bankama, ali i poziv ostalima, pa i Ministarstvu finansija da se aktivnije uključe direktnim prijedlozima. – Država je jaka u onoj mjeri u kojoj u njoj funkcionišu institucije sistema. Krajnje je vrijeme da se bankarskom oligopolu stane na kraj.

izvor: pobjeda.me

Pročitajte još:
06.01.2012. – Porezom na banke smanjiti kamate

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *