Njemačka prodala obveznice vrijedne četiri milijarde eura

Dodajte komentar

Njemačka je danas na aukciji državnih obveznica s rokom dospijeća od 10 godina, koje se smatraju zlatnim standardom među obveznicama članica evrozone, ostvarila prihode od četiri milijarde evra.

Kamatna stopa na te obveznice je iznosila 1,93 odsto, neznatno manje u odnosu na stopu sa sekundarnog tržišta od 1,905 odsto, prenijela je novinska agencija AFP.

Na prodaju su bile ponuđene obveznice u vrijednosti od pet milijardi evra, pri čemu su investitori dostavili ponude vrijedne ukupno 5,14 milijardi evra.

Njemačka agencija za finansije je ipak zadržala obveznice u vrijednosti od jedne milijarde evra kako bi ih kasnije prodala na sekundarnom tržištu, što je standardna praksa.

Na sličnoj aukciji u novembru 2011. njemačke su obveznice privukle minimalnu tražnju, što je šokiralo tržišta budući da su ulagači počeli da strahuju da zbog dužničke krize u evrozoni čak i Njemačka gubi status zone sigurnih investicija.

Tada su ponuđene obveznice vrijedne šest milijardi evra, a ponude su iznosile samo 3,9 milijardi evra, uz prinose od 1,98 odsto.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *