Rekordna naplata osiguranja zbog zemljotresa

Dodajte komentar

Industrija osiguranja suočila se prošle godine sa zahtjevima za isplatu rekordnih 105 milijardi dolara usljed prirodnih katastrofa, poput zemljotresa u Japanu i na Novom Zelandu, saopštila je danas najveća svjetska reosiguravajuća kuća “Mjunik re” (Munich Re).

Troškovi osiguravajućih kuća nastali zbog zemljotresa i cunamija u Japanu, gdje je u martu poginulo skoro 16 000 ljudi, procijenjeni su na 35 do 40 milijardi dolara, saopštila je ova kompanija.

Zemljotres na Novom Zelandu koštao je industriju osiguranja još 13 milijardi dolara.

Zemljotresi su prošle godine bili odgovorni za polovinu zahtjeva za isplatu osiguranja povezanih sa prirodnim katastrofama. Prethodni rekord iz 2005. godine iznosio je 101 milijardi dolara, kada je uragan Katrina razorio Nju Orleans.

“Normalno je da katastrofe povezane sa vremenskim prilikama dominiraju u gubicima”, navodi “Mjunik re”.

Ukupni ekonomski gubici u 2011. godini, uključujući one koji nisu pokriveni osiguranjem, dostigli su 380 milijardi dolara, čime je takođe premašen rekord od 220 milijardi dolara iz 2005. godine.

Podaci “Mjunik rea” donekle se razlikuju od informacija koje je objavila rivalska kompanija “Svis re”. Ona je u obračun uvrstila i posljedice katastrofa koje je izazvao čovjek.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *