Sadašnja kriza “mačji kašalj” šta nas čeka u 2012.

Dodajte komentar

Najbolja stvar vezana uz 2011. godinu je ta što će se vjerovatno pokazati boljom od 2012. godine”, naveo je nobelovac Jozef Štiglic u analizi za Gulf Times.

On smatra da su kolaps političkog odlučivanja u SAD-u te ekonomska kriza u Evropi, “mačji kašalj” za ono što bi se moglo dogoditi sljedeće godine, i to zbog nesposobnosti političara da pokrenu prave poteze umjesto da održavaju status kvo.

“Ekonomske prognoze su same po sebi zahtjevne, a kada im dodate dimenziju političkih prognoza, kristalna kugla postaje još zamagljenija. Ali neke stvari su prilično jasne. Evropske vođe konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju eura, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju evropski lideri su sami shvatili da mjere štednje znače usporen rast i vjerovatnu recesiju.

“Svjesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći da otplate dugove. Međutim, nijesu učinili ništa kako bi promovisali rast, već su zapeli u spirali koja vodi ka propasti”, napominje Štiglic.

Američki ekonomist smatra kako se euro “iznad površine” drži još samo zahvaljujući potezima Evropske centralne banke ECB koja, iako to sama nikad neće priznati, efektivno finansira zadužene države.

“Čelnici ECB-a i dalje tvrde kako su političari ti koji moraju spasiti euro, ali taj politički odgovor na krizu je u najmanju ruku zakasnio, ako ne i potpuno promašen. Isti scenarij – mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita – vidjećemo i dogodine“, smatra Štiglic.

Crne dane Štiglic predviđa i SAD-u, ističući kako plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće upaliti, upravo zbog problema u Evropi.

Osim toga, smatra kako će SAD prave posljedice mjera štednje osjetiti upravo dogodine.

Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena “dobrim starim republikanskim inatom”, mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreskih olakšica na plate, što će milioni američkih domaćinstava osjetiti na svom budžetu.

“Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio pretjeran. Međutim, realni faktori sugerišu da bi to mogla biti zadnja godina eura – simbola pedesetogodišnjeg procesa evropske integracije. U tom slučaj, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio”, zaključio je Štiglic.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *