Njemci čuvaju marke i poslije decenije

Dodajte komentar

Prije deset godina je njemačka marka prestala da bude zvanično platežno sredstvo u Njemačkoj.

I danas pojedinci žale za markom koja u potpunosti nije nestala.
“Možete platiti i njemačkom markom“, piše na štandu jednog uličnog prodavca u Berlinu. Iritirajuća poruka deset godina nakon uvođenja evra. “2006. godine sam počeo da radim u jednoj firmi u kojoj su se stvari mogle platiti i njemačkim markama“, kaže 28-godišnjak čije je umjetničko ime Vili Vincig.

On smatra da kod građana još uvijek postoji velika količina njemačkih maraka i da se na tome može dobro zaraditi.
“Često dobijam korodirane kovanice, ali i novčanice koje kao da su sada izašle iz štamparije. Kurs je 2,1. Dakle, jedan evro računamo kao dvije marke i deset feninga“, kaže Vincig.

Obično je kurs 1,95. Tako je i u Centralnoj banci gdje se na neograničeno vrijeme mogu mijenjati njemačke marke.

Potencijal za trgovinu njemačkom markom ne treba podcijeniti. Lanac robnih kuća C&A mjesečno primi do 15.000 njemačkih maraka. U 48.000 Telekomovih javnih govornica takođe se može plaćati novčanicama njemačke marke.

Procjenjuje se da još uvijek postoji oko 13 milijardi njemačkih maraka koje nisu zamijenjene za evro.

U evrozoni se ne nailazi tako često na odnos koji je pun poštovanja prema staroj državnoj valuti kao što je u Njemačkoj. U samo pet zemalja se primaju kovanice, dok se papirne novčanice njemačke marke primaju u devet zemalja. U nekim zemljama rok za zamjenu novčanica stare valute ističe naredne godine.

Za potrošače je plaćanje njemačkom markom poput dodatnog popusta, jer je ovaj novac davno otpisan. Bez obzira na sve, ogromna većina smatra da se njemačka marka neće više nikada vratiti na tržište. Procjenjuje se da se velika količina njemačkih maraka nalazi i van Njemačke, prenose agencije.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *