Na Balkanu vlada euro, što zvanično, što nezvanično

Dodajte komentar

Dužnička kriza u evrozoni nije izazvala paniku na Balkanu , bez obzira na to što je jedinstvena evropska valuta u tom regionu referentna i što je koriste Crna Gora i Kosovo, mada još treba da prođu dug put do učlanjenja u taj monetarni blok.

Širom regiona Balkana zajmovi se uzimaju u eurima i štedi se u toj valuti, a i plate se određuju na osnovu jedinstvene evropske valute, navela je danas u analizi francuska agencija AFP.

Dok se pojedine članice Evropske unije već godinama trude da ispune stroge ekonomske i monetrane kriterijume za ulazak u zonu jedinstvene valute, Kosovo i Crna Gora su već učinili euro svojom nacionalnom valutom.

Podgorica je unilateralno uvela euro poslije proglašenja nezavisnosti 2006. godine, dok je Priština počela da koristi tu valutu ubrzo nakon njenog puštanja u opticaj 2002.

“EU nije zvanično dala Kosovu pravo da koristi euro, ali je postojao džentlmenski sporazum između Ujedinjenih nacija i EU da se Kosovu dozvoli da ga koristi”, rekao je zvaničnik centralne banke Kosova Agron Dida i objasnio kako je prva pošiljka od 150 miliona eura poslata iz njemačke centralne banke u Prištinu avionom pod vojnom zaštitom NATO-a.

Uvođenje eura u regionu Balkana nije imalo veći uticaj na eurozonu.

Širom Balkana se gotovo sve veće kupovine obavljaju u eurima – kupovina ili iznajmljivanje stanova i kuća.

U prodavnicama i restoranima širom regiona euro se uglavnom prima bez bilo kakvih problema.

Strani vozači mogu da plaćaju putarinu u eurima u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a turistične agencije nude pakete sa cijenama u evrima.

Oni koji štede to obično čine u eurima. U Srbiji štednja u eurima učestvuje sa 92 odsto u ukupnoj privatnoj štednji u stranoj valuti, dok je u Hrvatskoj ta cifra 81 odsto, u Bosni i Hercegovini 60 odsto i u Abaniji 48 procenata.

Isto važi i za zajmove – u Srbiji je 81 odsto njih denominovano u eurima, a u Hrvatskoj 60 odsto.

Samo mali procenat ljudi u regionu, međutim, prima platu u eurima i to su uglavnom oni koji rade za strane poslodavce.

Većina stanovništva i dalje ima povjerenje u zajedničku valutu, uprkos dužničkoj krizi u eurozoni.

“Euro je solidna valuta i uvjeren sam da će je lideri eurozone spasti”, kazao je Jasmin Delić iz Sarajeva koji svoju ušteđevinu u banci čuva u eurima.

Ako euro ne opstane, mnogi u regionu su spremni da se vrate svojoj prvobitnoj ljubavi – njemačkoj marki.

“Ukoliko euro bude napušten, najbolja odluka će biti povratak njemačkoj marki”, rekao je za AFP ekonomista iz Podgorice Milenko Popović.

izvor: CdM.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *