Kako se Njemačka obogatila na euru

Dodajte komentar

Njemačka je nesumnjivo izvukla korist iz uvođenja eura prije 10 godina, ali jedinstvena valuta nije jedini razlog za uspjeh njemačke izvozno orijentisane ekonomije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je otvoreno priznala da Njemačka ima koristi od eura koji je kao banknota ušao u opticaj 1. januara 2002. i čiju budućnost ona odlučno nastoji da ojača. “To je istina ne samo za velike kompanije, već i za male i srednje”, dodala je ona.

Mašinski proizvodi, hemijski, teška vozila i automobili – sve te proizvode Njemačka prodaje širom svijeta uz veliku dodatu vrijednost. Na svom glavnom tržištu – zoni eura – postojanje eura, međutim, znači, da Njemačka ne mora više da se osigurava od gubitaka koji bi proistekli iz fluktuacije valutnih kurseva.

“Pri postojanju jedinstvene monetarne zone, sve neizvjesnosti oko kurseva (unutar sadašnje eurozone) iščezavaju”, kazao je zamjenik direktora Francusko-njemačkog instituta u Ludvigsburgu Henrik Utervede.
Za njemačku automobilsku industriju, koja se diči takvim imenima, kao što su Dajmler, BMW i Folksvagen, to je svakako dobra vijest.

Njemački proizvođači automobila su od uvođenja eura štedjeli između 300 i 500 miliona eura godišnje na troškovima transakcije, procjenjuje analitičar njemačke banke Mecler Jirgen Piper.
Ferdinand Fihter, ekonomista u berlinskom ekonomskom institutu DIW, istakao je značaj eurozone kao tržišta za njemačke proizvode.”Oko 40 odsto njemačkog izvoza odlazi u eurozonu i 20 odsto u ostatak Evropske unije”, rekao je on i dodao da su neke od članica EU koje nisu uvele euro takođe vezale svoje valute za jedinstvenu evropsku, kao što su danska kruna i letonski lat.

U samoj Njemačkoj mnogo toga se, takođe, oslanja na euro. Gotovo tri miliona radnih mjesta zavisi od izvoza u eurozonu, dok 4,4 miliona zavisi od isporuka u cijelu EU, navedeno je u studiji istraživačkog instituta Prognos.

Trgovinska razmjena Njemačke sa sadašnjom eurozonom dobila je podsticaj od eura, rekao je konsultant u kompaniji Mekinsi koji dvije trećine njemačkog ekonomskog rasta u poslednjih 10 godina povezuje sa uvođenjem eura.

Njemcima ima života i posle eura

Njemačka ekonomija, bez obzira na sve te pogodnosti koje joj pruža euro, za sav svoj uspjeh ne duguje samo jedinstvenoj valuti, istakao je nedavno predsjednik Njemačke federacije izvoznika Anton Berner. On kaže i da za Njemačku postoji život i poslije eura.

Njemački ekonomski institut Ifo dao je sličnu ocjenu, dok je institut DIW istakao da je euro samo jedan činilac u njemačkoj uspješnoj priči. Taj institut je ukazao na komparativne prednosti Njemačke koja nije utvrdila minimalne zarade, opredijelivši se za ograničavanje velikih povećanja plata.
Radnički sindikati su godinama prihvatali samo skromno povećanje plata kako bi sačuvali radna mesta. Reforme, koje je 2003. sprovela socijaldemokratska vlada bivšeg kancelara Gerharda Šredera kako bi suzbila nezaposlenost, pomogla je oporavku njemačke ekonomije poslije dugotrajnog sumornog perioda.

Postepenim povećanjem starosne granice za odlazak u penziju i sniženjem nadoknada za nezaposlene i socijalnih davanja, Njemačka je smanjila ukupne troškove i pretekla svoje susjede koji nisu progutali istu gorku pilulu, zaključili su analitičari.

Njemačka od jedinstvene valute ima i posrednu korist. Južne članice zone eura, koje su tradicionalno više sklone inflaciji, uživale su povoljnije kreditne uslove zahvaljujući jedinstvenoj kamatnoj stopi koju utvrđuje Evropska centralna banka, što ih ohrabruje da kupuju njemačku robu. Dok je njemačka marka smatrana sigurnim utočištem, kao što je sada slušaj sa švajcarskim frankom, euro je manje osjetljiv na jake apresijacije na valutnom tržištu. “Kao rezultat, njemački izvozni proizvodi izvlače korist iz komparativnih prednosti”, ukazao je direktor Mekinsija za Njemačku Frank Matern.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *