Makroekonomija: Nedjeljni pregled 19.12.2011 – 23.12.2011

Dodajte komentar

Pretpraznična nedjelja na deviznom je tržištu obilježena značajnom intervencijom Evropske centralne banke (ECB) kojom je na aukciji komercijalnim bankama odobreno 489 milijardi EUR zajmova sa trogodišnjim dospijećem i kamatnom stopom od 1 odsto, čime je preduprijeđena eskalacija krize likvidnosti. Upravo ova intervencija „sačuvala“ je EUR od daljeg pada zadržavajući ga uglavnom na vrijednosti iznad 1,3 USD. 

Vodeći ekonomisti Evropske centralne banke (ECB) Bini Smaghi, i Jurgen Stark, koji odstupaju sa svojih dužnosti u ECB-u krajem ovog mjeseca, pozvali su na „kvantitativno otpuštanje“, odnosno povećanje likvidnosti u sistemu, kako bi se spriječili deflatorni rizici eura te podstakla privreda eurozone.

Sama najava intervencije ECB smanjila je kamatne stope na državne obveznice koje su u toku ove nedjelje emitovale Španija i Njemačka. Ipak, brojni analitičari smatraju da je ECB samo prigušila krizu tom intervencijom a da teg eurozoni predstavljaju i gotovo svakodnevne prijetnje rejting agencija o smanjivanju rejtinga (Belgiji i Sloveniji već sniženi rejtinzi u toku sedmice) čak i najstabilnijim državama kao što je Njemačka a izgledi Francuske su već sa stabilnih blago korigovani, iako je rejting ostao vrhunski.

Bruto domaći proizvod (GDP) u SAD, prema finalnim podacima, u trećem ovogodišnjem kvartalu je ipak porastao malo manje od prethodnih procjena. Naime, treći kvartal je donio rast od 1,8 odsto u odnosu na drugo tromjesečje (ranije procjene 2 odsto) dok je rast iskazan tekućim cijenama bio 2,6 odsto (ranije projektovano 2,5 odsto).  Ohrabrujući podataka iz SAD bile su i narudžbe trajnih dobara u novembru koje su premašile rastuća očekivanja analitičara. Novembarski porast u odnosu na oktobar bio je 3,8 odsto.

Broj inicijalnih zahtjeva za nezaposlenost u SAD na kraju prethodne sedmice bio je 364 hiljade što je 4 hiljade manje nego nedjelju ranije ali i 12 hiljada manje od očekivanog broja novih zahtjeva. Broj novih zahtjeva za naknade za nezaposlenost bio je najmanji od aprila predkrizne 2008.godine. Broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost je smanjen sa 3,546 miliona i manji je nego u prethodnom periodu (3,625 miliona), čak i od očekivanih 3,6 miliona.

Bruto domaći proizvod (GDP) u trećem ovogodišnjem kvartalu u Velikoj Britaniji je, prema finalnim podacima porastao 0,6 odsto, nešto više nego što su pokazivale ranije projekcije koje su iznosile 0,5 odsto.

Banka Japana zadržala je rekordno nisku kamatnu stopu od 0,10 odsto i nakon posljednjeg ovogodišnjeg zasijedanja. Vlada Japana je u smanjila prognozu ekonomskog rasta za godinu koja završava u martu 2012. i za narednih 12 mjeseci, ukazujući na snažno jačanje jena, posljedice prirodne katastrofe i dužničku krizu u eurozoni. U tekućoj fiskalnoj godini koja završava u martu 2012. vlada sada očekuje blagi pad realnog GDP-a, za 0,1 odsto, dok je u avgustu prognozirala njegov rast za 0,5 odsto. U narednoj fiskalnoj godini druga po veličini azijska ekonomija će rasti po stopi od 2,2 odsto, čime je vlada revidirala avgustovsku procjenu o rastu u rasponu od 2,7 do 2,9 odsto.

Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj u decembru mjesecu je porastao sa novembarskih 106,6 na 107,2 što je čak i nešto više od očekivanja. Rast Ifo poslovne klime, koje radi institit iz Minhena i koje uključuje 7 hiljada izvršnih menadžera, bazirano je na povjerenju u spas EUR i ekonomski oporavak početkom naredne godine.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *