Mađarski rejting snižen na “junk”

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor's snizila je mađarski kreditni rejting, sugerirajući da ne preporučuje ulaganja u mađarske dužničke papire zbog promjena regulatornog okvira.

Mađarski rejting za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u domaćoj i inostranoj valuti snižen je s BBB-/A-3 na BB+/B, što znači bezvrijedan, odnosno “junk” status. Rejtinzi su ujedno isključeni iz popisa za razmatranje radi mogućeg daljnjeg sniženja, u koji su uvršteni 11. novembra.

Prognoza je negativna, što znači da postoji 30-postotna šansa da rejtnzi budu sniženi u idućih godinu dana.

“Sniženje odražava naše mišljenje da su predvidivost i vjerodostojnost mađarskog regulatornog okvira dodatno oslabljeni”, stoji u priopćenju agencije.

U kontekstu spora oko nezavisnosti mađarske centralne banke, u S&P-u zaključuju da vladini potezi “nameću pitanje o nezavisnosti nadzornih institucija i komplikuju poslovno okruženje za ulagače”.

Vlada premijera Viktora Orbana predložila je zakon koji bi po mišljenju kritičara ograničio ovlašćenja guvernera centralne banke i pojačao uticaj parlamenta na odluke o nivou kamatnih stopa.

Guverner mađarske centralne banke Andras Simor izjavio je da vlada reformom “u potpunosti preuzima” centralnu banku, čime smo se opasno približili konačnoj eliminaciji nezavisnosti centralne banke, tvrdi on.

Vlada tvrdi da reformom želi spriječiti ponavljanje problema iz prošlosti. Evropska unija zatražila je od Budimpešte da odustane od tih planova.

U S&P-u smatraju da su “promjene u ustavu i u funkcioniranju pojedinih nezavisnih institucija, uključujući centralnu banku i ustavni sud, potkopale efikasnost mađarskih institucija”.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *