Zakon će omogućiti CBCG da objavi spisak blokiranih preduzeća

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o bankama koje će omogućiti Centralnoj banci Crne Gore CBCG da objavi spisak preduzeća koja su u blokadi, najavila je pomoćnik ministra, Bojana Bošković.

Budući da je nelikvidnost jedan od gorućih problema crnogorske ekonomije poslodavci, ali i premijer Igor Lukšić ranije su apelovali na CBCG da objavi spisak blokiranih preduzeća kako bi privrednici znali sa kim posluju.

“Kako je Savjet CBCG pozitivno odgovorio na ovu inicijativu i predložio da se objavljivanje ovih podataka uradi uz određene kriterijume formirali smo zajedničku radnu grupu koja se sastoji od predstavnika Ministarstva, CBCG i Privrednog suda. I CBCG i Ministarstvo su saglasni u pogledu objave ovih podataka samo je pitanje kriterijuma i modaliteta po kojima će se ti podaci objavljivati”, rekla je Bošković Radiju Antena M.

Formirana radna grupa razmatra i mogućnost uvođenja automatskog stečaja u zakonodavni sistem.

To pitanje se istovremeno razmatra sa objavljivanjem blokiranih preduzeća. Prethodno je međutim neophodna detaljna analiza šta bi to značilo za sistem.

U narednoj fazi moraju se prikupiti podaci iz završnih računa firmi i nakon toga će se pristupiti izmjenama relevantnih zakona u zavisnosti od toga šta analiza pokaže.

Bošković nije mogla da precizira kada bi Vlada mogla usvojiti izmjene Zakona o bankama i uvesti institut automatskog stečaja.

izvor: CdM.me / Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *