Privreda hoće razvojnu banku

Dodajte komentar

Privrednici smatraju da je Crnoj Gori neophodna razvojna banka. Takav stav pravdaju niskim kreditiranjem, nelikvidnošću i visokim kamatnim stopama.

Međutim, Vlada i dalje tvrdi da bi to samo značilo veće zaduživanje, a nije izvjesno da bi se na taj način spriječila kriza, podsjećaju Dnevne novine.

Unija poslodavaca navodi da u trenutnim okolnostima u kojima posluju privredni subjekti u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu visok nivo nelikvidnosti, nizak nivo kreditnih aktivnosti komercijalnih banaka, otežan pristup kreditima i visok nivo kamatnih stopa, potrebno je osnivanje razvojne banke.

Iz Privredne komore podsjećaju da je privatizacijom bankarskog sektora u Crnoj Gori napravljen sistemski previd i da su strane banke koje su došle na ovaj prostor imale interes da se bave isključivo komercijalnim bankarstvom uslovljenim strukturom njihove pasive koju dominantno čine kratkoročni depoziti.

Za osnivanje razvojne banke prvo se založila Centralna banka Crne Gore, uz nju su stali i privrednici, dok se Vlada tom protivi.

izvor: CdM.me / Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *