Makroekonomija – Nedjeljni pregled 12.12.11. – 16.12.2011

Dodajte komentar

Jedinstvena evropska valuta zabilježila je ove trgovačke nedjelje najnižu vrijednost u tekućoj godini spustajući se u odnosu na USD i ispod 1,3 dok je u odnosu na japanski jen tangirala vrijednost od 101. Glavni razlog pada EUR su razočaravajući zaključci sa samita EU održanog 9.decembra na kojoj nije moglo biti postignuto jednoglasje oko daljeg monitoringa fiskalne politike članica EU čemu se najoštrije protivila Velika Britanija.

U takvom ambijentu valute tzv. sigurnih luka a prije svega američki dolar (USD) i japanski jen (JPY) su bile veoma tražene posebno početkom sedmice pa su i bilježile rast u odnosu na ostale valute iz korpe najtrgovanijih posebno na evropske.

Nedjeljni pad EUR u odnosu na američki dolar bio je visokih 2,6 odsto, britanska funta (GBP) je u odnosuna američki dolar imala nedjeljni minus od 1,2 odsto dok su tzv. robne valute (kanadski, australijski i novozelandski dolar) u odnosu na USD imali sedmične minuse u rasponu od 2 do 2,4 odsto. Najveći nedjeljni minus u odnosu na USD ostvarila je cijena investicionog zlata čija troj unca (31,1 gram) je u dolarskom iskazu na sedmičnom nivou izgubila 8,5 odsto.

Sedmica je obilovala prijetnjama rejting agencija o smanjivanju suverenog rejtinga čak i najvećim ekonomijama eurozone a nedjeljna „žrtva“ bila je Belgija. Aukcije obveznica Italije i Španije prošle su slabije od očekivanog, posebno jer se smatralo da će se tržište državnog duga stabilizovati nakon samita eurozone a kamatne stope su na nesreću mediteranskih zemalja povećane u odnosu na aukcije iz oktobra.

Američki FED je zadržao osnovnu kamatnu stopu rekordno nisku, ocjenjujući ekonomski oporavak u SAD umjerenim ali akcentirajući probleme koje ima eurozone i negativne efekte koje njen nastavak može imati i po globalnu ekonomiju a samim time i SAD.

U fokusu javnosti su bili i podaci o rastu cijena tj. inflaciji. Globalno se može zaključiti da je u novembru došlo čak i do deflacije (posebno u Švajcarskoj), blage korekcije u SAD te status quo u Njemačkoj i eurozoni. Pažljivim praćenjem rasta cijena na malo jasno se može zaključiti da rastu cijene hrane i energenata (tzv. Core verzija inflacije) dok ostale cijene, zbog smanjene tražnje stvaraju privid deflacije tj. pada.

Velika Britanija je zabilježila pad stope inflacije u novembru ali i rekordan rast nezaposlenosti u trećem ovogodišnjem kvartalu nezabilježen od davne 1994 godine, što jasno ukazuje da ostrvska ekonomija i pored značajnih monetarnih stimulativnih mjera Banke Engleske nikako da krene u oporavak.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *