Hrvatska: Izgledan rast kamatnih stopa u 2012

Dodajte komentar

Rast kamata trend je koji očekuju Raiffeisenbank i Hypo Alpe Adria banka (HAAB) u 2012. godini, dok HBOR, Erste i OTP ocjenjuju da će kamate stagnirati. Pad kamata niko ne očekuje, pokazala je anketa magazina Banka o poslovnim očekivanjima za sljedeću godinu.

Nenaplativi krediti nastavit će rast, odgovorili su iz HBOR-a, RBA-a i OTP-a, a Erste i HAAB misle da će stagnirati.  

“Jačat će negativni finansijski uticaji iz evropskog okruženja, smanjit će se dostupnost kapitala, a cijena će mu porasti. Padat će kamatni prihodi banaka zbog povećanja kamatnih stopa na vanjske izvore finansiranja koje se zbog niske potražnje neće moći potpuno prevaliti na korisnike kredita.

Nivo ukupnih kredita će stagnirati, a strukturno će država u prvom polugodištu imati veće potrebe za finansiranjem, dok bi se u drugom trebala finansirati u inostranstvu. Nekamatni prihodi bit će pod udarom dodatnih gubitaka na portfelju koji se vrednuje po tržišnim cijenama. Mogli bi porasti i troškovi rezervacija za gubitke zbog brže eliminacije insolventnih preduzeća s tržišta. Banke će manje prihode nastojati nadomjestiti racionalizacijom troškova, pa očekujemo smanjivanje broja zaposlenih.

U poslovanju s građanima uvest ćemo pojedinačnu ocjenu rizičnosti klijenta i kreditnog proizvoda u izračun cijene kredita, te omogućiti klijentima s nižim stepenom rizika povoljnije kredite”, poručuju iz RBA.

Što će se u 2012. zbivati u bankarskom sektoru u Hrvatskoj, očekuju li banke rast dobiti uprkos recesiji, hoće li zapošljavati nove ljude ili otpuštati postojeće zaposlenike – neka su od pitanja u anketi Banke.

Od pet banaka sudionica ankete koju je Banka sprovela prije parlamentarnih izbora i prije slučaja Credo banka, po dvije banke u 2012. očekuju rast odnosno pad prihoda, a jedna stagnaciju. Dvije banke smatraju da će dobit rasti, dvije ne očekuju promjene, a u jednoj banci odgovaraju kako očekuju smanjenje dobiti.

Rast kreditiranja stanovništva u 2012. očekuje samo Erste banka, dok su se ostale opredijelile za stagnaciju ili pad (izuzetak je HBOR koji ne kreditira stanovništvo).

Rast kreditiranja privrede najavljuju HBOR, Erste i OTP banka, stagnaciju HAAB, dok se u RBA očekuje njegovo smanjenje.

Banke pretežno u sljedećoj godini očekuju veće kreditiranje države, a stagnaciju u tom smislu najavila je Erste banka.

Erste banka će nastaviti sprovoditi strategiju ravnomjerne raspodjele tereta otežanih tržišnih okolnosti na klijente, zaposlene i vlasnike – sve do novog konjukturnog rasta. Iduća godina zahtijevat će suglasje svih činilaca ekonomskih politika oko istog cilja – ostvarivanja uslova za povećanje proizvodnje i stvaranje radnih mjesta u realnom sektoru. Cilj banke je i u 2012. ostvarivati rast iznad prosjeka tržišta.

Markus Ferstl, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke najavljuje konzervativniji pristup rizicima. HAAB će i dalje biti fokusirana na razvoj poslovanja s građanstvom, te malo i srednje preduzetništvo. Ulagat će u širenje mreže, nove poslovnice, proizvode i usluge, te akviziciju novih klijenata.

OTP banka jedina je, među anketiranim bankama, najavila rast zapošljavanja.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *