RS: Dobit banaka 40,9 miliona KM

Dodajte komentar

Neto dobit bankarskog sektora Republike Srpske na kraju trećeg kvartala ove godine iznosila je 40,9 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine banke ostvarile gubitak od 18,5 miliona KM.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju trećeg kvartala ove godine devet banaka je ostvarilo neto dobit u iznosu od 41,6 miliona KM, dok je jedna banka imala gubitak od 650.000 maraka.

– Na kraju juna na nivou ukupnog bankarskog sektora ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 35,2 miliona KM. Devet banaka ostvarilo je neto dobit u iznosu od 35,7 miliona KM, a jedna banka gubitak od 500.000 KM – podsjetili su u Agenciji za bankarstvo RS.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da se u uslovima kada nema novih projekata postavlja pitanje kako su banke ostvarile ovako značajnu dobit.

– Vjerovatno je to rezultat ranijeg plasmana kredita koji su odobravani po izuzetno visokim kamatama koje su, ako ne najviše, onda sigurno među najvišim u regionu – istakao je Vukmirica.

On je naglasio da je ovaj podataka pokazatelj da i pored sveopšte krize, banke očigledno nemaju velikih problema u poslovanju.

– S druge strane, banke su ovdje ipak u jednom monopolskom položaju i to je sigurno značajan razlog zbog kojeg je došlo do povećanja prihoda – naglasio je Vukmirica.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da činjenica da su banke prošle godine imale gubitke, u odnosu na ovu godinu kada bilježe dosta dobre poslovne rezultate, dokazuje da su se i banke prestrojile i prilagodile promjenama koje se dešavaju u ekonomiji.

– Banke su postale opreznije, finansiraju projekte koji su sigurniji i vode više brigu o tome kako se projekti razvijaju. U prethodnom periodu, imali smo ekspanziju kredita i vjerovatno je bilo i značajnih promašaja u finansiranju zbog čega je dolazilo do problema u otplati kredita – kazao je Pavlović.

Depozit
Komentarišući eventualne posljedice kraha evra po bankarski sektor BiH u entitetskim agencijama za bankarstvo rekli su da su depoziti građana u bankama sigurni.

– Bilo da su depoziti u devizama ili u domaćoj valuti, čak i u slučaju propasti evra, građani ne treba da povlače svoj novac jer nema razloga za to – rekli su nadležni u entitetskim agencijama za bankarstvo, prenijele su agencije.
U bankarskom sektoru u RS štednja građana 30. septembra iznosila je 1,21 milijardi KM bez tekućih računa građana, a mjesec dana kasnije 1,23 milijardi KM, zabilježivši stopu rasta od 1,3 odsto.

izvor: glassrpske.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *