Usmjeravaju li rejting agencije krizu po svijetu?

Dodajte komentar

Agencije za procjenu kreditnog rizika imaju zadatak pomagati ulagačima u odlučivanju o kupovini ili prodaji vrijednosnih papira.

Dionice ili obveznice koje od agencija dobiju visoku ocjenu za pouzdanost isplati se kupiti; one s niskom ocjenom podrazumijevaju visok rizik, pa ih ulagači neće kupiti osim ako im izdavač ne ponudi posebno povoljne kamate, piše Poslovni dnevnik.

Tako je to u teoriji. U praksi, tri vodeće agencije za rejting – Moody's, Standard&Poor's i Fitch služe za stvaranje javne percepcije o vrijednosnim papirima i njihovim izdavaocima.

Percepcija koju agencije stvaraju svojim procjenama može i ne mora biti utemeljena u stvarnim ekonomskim pokazateljima, ali mora služiti interesima anglosaksonskog kapitala. I, po mogućnosti, škoditi Evropskoj Uniji – osim Ujedinjenom Kraljevstvu, dakako. Ako je UK, u biti, uopšte član EU-a.

Do ovog ciničnog zaključka bilo je moguće doći još krajem 2008., nakon što su dične agencije punih godinu dana propustile upozoriti na katastrofu uzrokovanu drugorazrednim hipotekama u SAD-u i finansijskim proizvodima izvedenim iz njih.

Uoči kulminacije krize u septembru 2008., agencije su uredno držale maksimalno povoljan rejting za zloglasne MBS (hipotekarne vrijednosnice) iako su nezavisni analitičari upozoravali da je samo pitanje trenutka kad će se dotične hartije pokazati bezvrijednima zbog nenaplativosti hipotekarnih kredita na kojima su bile utemeljene.

Ove godine, Standard & Poor's (S&P) se proslavio i sa snižavanjem kreditnog rejtinga SAD-u usred debate o podizanju limita zaduživanja, a u cilju nanošenja štete Baracku Obami u boju s republikanskim jastrebovima.

Početkom ove sedmice ista je američka agencija povukla još jedan politički motivisan potez: najavila je moguće spuštanje rejtinga za petnaest evropskih zemalja, uključujući i nosioce zasad najvišeg rejtinga AAA, Njemačku i Francusku.

Ta je prijeteća objava S&P-a bila savršeno tempirana da ugasi zanos ulagača, koji su raspirili Italijani u nedjelju 4. decembra donošenjem opsežnog paketa stabilizacionih mjera te Njemačka i Francuska sklapanjem pakta u cilju spašavanja eurozone.

Prijetnja u najgorem trenutku

I BBC, medij iz eminentno anglosaksonskog miljea, primijetio je povodom “bombe” koju je u ponedjeljak bacio S&P, da je prijetnja sniženjem rejtinga “netaktična” s obzirom na trenutak.

Objava S&P-a o stavljanju pod posebnu prismotru 15 zemalja Unije “stigla je baš kad Francuska i Njemačka postižu sporazum s kojim bi članice eurozone bile podvrgnute strožoj disciplini u pogledu zaduživanja i samo par dana prije summita Evropske Unije u cilju donošenja pravog rješenja za krizu eurozone”, napisao je urednik poslovne rubrike Robert Peston.

Bloomberg je ocijenio da se S&P “opet upliće u politički proces”, aludirajući na raniji downgrade američkog dotad vrhunskog rejtinga AAA u za nijansu slabiji AA+. Ako je S&P doista želio dobronamjerno upozoriti ulagače i kupce državnih obveznica zemalja EU, onda je debelo zakasnio, jer se dužnička kriza u EU razvija već godinu i po.

“Trenutak koji je S&P izabrao nema nikakvog smisla”, komentarisao je Jeffrey Sica, predsjednik ulagačkog fonda Sica Wealth Management iz New Jerseyja.

Sica je dobronamjeran prema agenciji kad kaže da je ona prijetnju snižavanjem rejtinga iznijela “zato što se ne želi opet osramotiti” kao 2008., kad je zajedno s Moody'som i Fitchom propustila sniziti ocjenu rizika za hartije izvedene iz drugorazrednih hipoteka.

 

Međutim, postoji i drugačije tumačenje. Sniženjem ili prijetnjom sniženja rejtinga S&P i druge agencije upravljaju tržištima kapitala, podstičući ulagače na kupovinu ili prodaju određenih vrijednosnih papira i tako posredno određujući njihovu vrijednost.

Budući da svjetski mediji masovno i često nekritički prenose objave agencija, psihološki učinak koje one imaju na ulagače nedvojbeno je ogroman.

Evropske institucije već se dugo bune protiv postupanja agencija pa je prošle godine Evropska komisija apelovala na njih da “budu odgovorne i ozbiljne u ovako osjetljivim vremenima” prilikom određivanja rejtinga država Unije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u više je navrata ustao protiv agencija, ustvrdivši da “nehotice doprinose nestabilnosti na tržištu”.

Osramoćeni je Dominique Strauss Kahn, dok je još bio predsjednik MMF-a, izjavio da “agencije za rejting ne pogađaju uvijek, iako im narod vjeruje pa imaju uticaja”. Bilo je to prije nego što je Strauss Kahn bio lažno optužen za silovanje u jednom njujorškom hotelu usred aktualne finansijske krize.

Je li moguće obuzdati uticaj anglosaksonskih agencija za rejting i interesnih skupina kojima služe? Za to će se morati pobrinuti Angela Merkel i drugi evropski lideri stvaranjem autentične evropske agencije, koja bi stvorila protivtežu S&P-u, Moody'su u Fitchu.

Trostruki udar S&P-a

Evropski berzanski  indeksi su nakon agencijskog udara od 5. decembra odmah pali, iako ne dramatično. Dan kasnije, S&P je “pod prismotru” stavio i Evropski fond za finansijsku stabilnost, sugeriravši da bi i on mogao izgubiti najvišu ocjenu.

Napokon, da bi održao pritisak na evropske obveznice i finansijske institucije, S&P je idući dan izdao novo saopštenje, najavivši da se trese rejting i nizu evropskih banaka! Da ne bi bilo zabune u pogledu željenog propagandnog učinka.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *