Makroekonomija – Nedjeljni pregled 28.11. – 02.12.2011

Dodajte komentar

Prethodna nedjelja na deviznom je tržištu obilježena zajedničkom sinhronizovanom intervencijom najvećih centralnih banaka kojom smanjena (prepolovljena) swap kamatna stopa za dolarske depozite kako bi se pospješila likvidnost međubankarskog sektora i time preduprijedilo repriza druge polovine 2008 godine nakon kolapsa američke banke Lehman brothers kada je nelikvidnost gotovo paralisala globalni finansijski sistem.

U takvom ambijentu rasla je tražnja i za rizičnijim valutama i finansijskim instrumentima pa su američki dolar i japanski jen uglavnom gubili na vrijednosti, zbog rasta na tržištima kapitala te porasta tražnje ze evropskim valutama. Američki dolar j enanedjeljnom nivo imao minus u odnosu na svih 6 najtrgovanijih valuta a rekorderi po nedjeljnom plusu bili su sa iznad 5 odsto australijski i novozelandski dolar. Još jedna tzv. robna valuta (kanadski dolar) imao je rast u odnosu na poznatijeg američkog od 2,8 odsto u prethodnoj nedjelji. Evropske valute (EUR i GBP) imale su nedjeljne pluseve u odnosu na dolar od 1,3 odnosno 1,1 odsto a rasla je i cijena investicionog zlata u USD iskazu.

Pažnju finansijske javnosti zaokupljali su i kamatne stope za emitovane euroobveznice po kojima su se zaduživale najveće evropske ekonomije. Francuska je dobila nešto povoljnije uslove zaduživanja dok su Španija i Italija i dalje morale plaćati skuplje kamate na aukcijama svojih obveznica.

Stopa nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u oktobru mjesecu je iznosila 10,3 odsto, što predstavlja rast u odnosu na prethodni mjesec (10,2 odsto) i blago je iznenađenje i za analitičare koji su smatrali da bi se septembarska stopa mogla zadržati i u oktobru.  Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u novembru mjesecu je smanjena prema preliminarnim procjenama sa 7 na 6,9 odsto.

Stopa inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 17-članoj eurozoni u novembru je mjesecu je prema preliminarnim procjenama na godišnjem nivou iznosila 3 odsto, što je na nivou očekivanja anketiranih analitičara.

Ohrabrujući podatak o padu stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama sa oktobarskih 9 na 8,6 odsto u novembru unio je značajno raspoloženje kod investitora. O nešto biljem stanju na tržištu rada u SAD potvrda je stigla i o podacima o novom zapošljavanju (Non-farm employment) pokazuju da je generisano 120 hiljada novih radnih mjesta (6 hiljada manje od procjena analitičara) što je 50 odsto više nego u prethodnom mjesecu kada ih je bilo 80 hiljada. Prema podacima ADP zaposlenost u privatnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru je generisano 206 hiljada novih radnih mjesta što je značajno više od očekivanih 131 hiljadu i gotovo dvostruko više nego što je to bilo prethodnog mjeseca.

Broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u SAD je na kraju novembra mjeseca ponovi porastao na 402 hiljada a povećan je i broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost na 3,74 miliona i za 35 hiljada je bio veći negosedmicu ranije.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *