Multinacionalne kompanije se pripremaju za propast eura!

Dodajte komentar

Vodeći ljudi multinacionalnih kompanija strahuju da evropski politički lideri neće uspjeti kontrolisati širenje dužničke krize te se osjećaju primoranima zaštititi svoje kompanije od propasti.

Financial Times piše da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ranije ovog mjeseca otvorili mogućnost grčkog izlaska iz eurozone te da je to bio prvi slučaj da su viši evropski zvaničnici stavili pod upitnik trajnost njihovog 13-godišnjeg eksperimenta s monetarnom unijom.

“Počeli smo razmišljati kako bi to moglo izgledati”, rekao je Andrew Morgan predsjednik „Diageo Europe“ te dodao kako će se svi naći u drugačijoj situaciji, ako se dogodi velika promjena s eurom.

“Ako države počnu izlaziti iz eurozone, dogodit će se snažna devalvacija koja će strane uvozne proizvode učiniti vrlo skupima”, kazao je Morgan. Strah izvršnih direktora kompanija se još pojačao dok ministri financija razmišljaju o još radikalnijim opcijama za borbu protiv dužničke krize.

Proizvođači automobila, energetske kompanije, proizvođači proizvoda za široku potrošnju i druge multinacionalne kompanije pokušavaju smanjiti rizik prebacujući novac u sigurne investicije te kontrolirati troškove.

FT piše kako je Siemens čak i osnovao vlastitu banku kako bi u nju stavili svoja sredstva. Kompanije su angažovale i advokate koji trebaju proučiti pravne posljedice razdvajanja eurozone na prekogranične ugovore i ugovore o zajmovima. S druge strane, malo je malih ili srednje velikih preduzeća koja imaju finansijske planove za najgori scenario.

Propast eura bi bila strašna, ali dalo bi se s njom nositi

Pisani-Ferry direktor think-tanka Bruegel Jean kazao je da ičesnici na tržištu i, sve više, “realni sektor” razmišljaju o scenariju kraja eura. “Još je uvijek teško razmišljati o nezamislivom, ali racionalni igrači moraju razmišljati o toj mogućnosti”, kazao je Pisani-Ferry.

Neke multinacionalne kompanije tvrde kako bi propast eura bila strašna, ali da bi se s njom dalo nositi. “Napravili smo analizu što bi se dogodilo kada bi euro prestao biti portugalska valuta”, kazao je Jurgen Dieter Hoffman finansijski direktor Volkswagen Autoevropa. Ta kompanija je portugalska podružnica njemačkog proizvođača automobila. “Zaključili smo da ukupno udar ne bi bio tako negativan za našu kompaniju, sve dok smo uglavnom izvoznici koji pripadaju svjetskoj kompaniji”, dodao je Dieter Hoffman.

Neki francuski, italijanski i španski izvršni menadžeri su kazali da imaju planove za razne finansijske i ekonomske turbulencije, no ne i plan za propast eura. Smatraju kako bi stabilnost regije mogla biti još više ugrožena, ako se dozna da kompanije razmišljaju o najgorem, piše FT.

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *