Opstanak eura u Crnoj Gori nije ugrožen

Dodajte komentar

Opstanak eura u Crnoj Gori nije ugrožen i nema razloga za strah deponenata, zaključio je danas Savjet Centralne banke Crne Gore.

U slučaju nestanka eura, koji se smatra malo vjerovatnim, garanti štednje građanima su banke koje su iznad prosječno likvidne i solventne, Fond za zaštitu depozita i značajna likvidna sredstva kojima raspolaže Centralna banka Crne Gore.

Centralna banka Crne Gore, kako je saopšteno, pripremila je plan za djelovanje i u najnepovoljnijem scenariju i nema razloga za strah deponenata.

“Posebna pažnja u narednoj godini pokloniće se izradi nacionalnog plana za djelovanje u vanrednim okolnostima, kao i pripremi posebnog zakona za očuvanje finansijske stabilnosti”, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, razmotrena je akutelna situacija u vezi eura, kao i aktuelno stanje u bankarskom sistemu.

Savjet je usvojio Izvještaj o kretanju cijena i utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore u 2012. godini sa smjernicama za njeno ostvarivanje.

“S obzirom na umjerenije kretanje cijena u trećem kvartalu i pad agregatne tražnje, revidirana je i naša projekcija inflacije za 2011. godinu, tako da se očekuje stopa inflacije u rasponu od 2,75 odsto do četiri odsto”, navodi se saopštenju.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *