Svjetske berze konačno u plusu

Dodajte komentar

Evropske dionice ojačale su u ponedjeljak, poduprte nadama da su evropski čelnici spremni preduzeti dramatične korake kako bi se spriječilo širenje dužničke krize.

„Nažalost, ovaj uspon cijena dionica mogao bi se pokazati kratkoročan sve dok u finansijski sistem ne budu ubrizgani stvarni dolari ili euri“, kaže Chad Morgenlander, portfolio menadžer u fondu Stifel, Nicolaus & Co.

Indeks londonske berze FTSE ojačao je 2,0 posto na 5.269 bodova, indeks frankfurtske berze DAX za 3,3 posto na 5.671 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 3,8 posto i iznosio 2.964 boda.

Investitori su pozdravili priče da Njemačka i Francuska istražuju mogućnost radikalnih metoda za dublju i bržu fiskalnu integraciju zemalja eurozone.

*** ***

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon sedam dana neprestanog poniranja, jer su ulagači nadaju odlučnijim mjerama za savladavanje evropske dužničke krize, a ohrabrile su ih i vijesti o obećavajućem početku sezone praznične potrošnje u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 291 bod, ili 2,59 posto, na 11.523 boda, dok je S&P 500 skočio 2,92 posto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 3,52 posto, na 2.527 bodova.

Cijene dionica snažno su juče porasle u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom i trgovačkom. S&P indeks energetskog sektora skočio je 3,6, a trgovačkog 3,1 posto.

To se zahvaljuje boljem nego što se očekivalo početku praznične potrošnje. U četiri dana od Dana zahvalnosti do nedjelje prodavnice je posjetilo rekordnih 226 miliona Amerikanaca, dok ih je lani u istom razdoblju bilo 212 miliona. Pritom su, prema podacima Nacionalne udruge trgovaca, i više trošili. U prosjeku je potrošnja po osobi dosegla 398 dolara, dok je lani iznosila 365 dolara, što je ohrabrujući signal za predbožićnu shopping sezonu koja obično čini između 25 i 40 posto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma od 8 milijardi.

 *** ***

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile između 0,4 i 2,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,6 posto, nakon što je juče skočio više od 2 posto.

 *** ***

Zahvaljujući vijestima da evropski lideri razmatraju nove, radikalne prijedloge za suzbijanje dužničke krize, a nakon što je juče dosegnuo vrh od 1,3398 dolara, jutros se kurs eura stabilizovao oko 1,3360 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 103,20 na 104,20 jena.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, sa 77,60 na 77,90 jena.

Nakon jučerašnjeg rasta za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku oslabila za 50-ak centi, na 97,70 dolara po barelu.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *