BiH: Dužnici više neće moći da varaju žirante

Dodajte komentar

Prije zaključenja ugovora o kreditu banka je dužna međusobno da informiše korisnika i žiranta o njihovoj kreditnoj sposobnosti uvidom u kreditne registre, predviđeno je novim Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o bankama RS, koji je prošle sedmice stupio na snagu.

Neinformisanost žiranata o kreditnoj zaduženosti dužnika, kako je istakao predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković, najviše je doprinijela rastu broja kredita koje su otplatili žiranti.

– Banke nisu informisale žirante o kreditnoj istoriji dužnika, koji su nerijetko istovremeno uzimali po četiri kredita u bankama, a koje su poslije morali da vraćaju žiranti – istakao je Cvjetković.

On je dodao da je 80 odsto žiranata koji su otplatili tuđe kredite došlo u tu poziciju upravo zato što prethodno nisu bili upoznati sa kreditnom sposobnošću dužnika.

– Niko, naravno, ne bi pristao da bude žirant osobi koja već otplaćuje nekoliko kredita, tako da će novi zakon zaštititi sve korisnike finansijskih usluga, kojima više neće moći da se desi da garantuju otplatu osobama koje to nisu u mogućnosti već pri zaključenju ugovora o uzimanju kredita – istakao je Cvjetković.

I u advokatskim kancelarijama su potvrdili da je jedan od najvećih problema, kada je u pitanju korišćenje finansijskih usluga, otplata kredita od strane žiranata.

Advokat Predrag Baroš je istakao da prije potpisivanja ugovora o jemstvu stanovnici obavezno treba da budu informisani putem jedinstvenog registra o kreditnoj zaduženosti lica u BiH.

– Mnogi koji su pristali da budu žiranti još uvijek misle da banka prvo od dužnika treba da pokuša da naplati dug pa tek onda od žiranta, što nije tačno. Obaveza žiranta je da vraća dug ukoliko lice koje je dobilo novac to nije u mogućnosti – istakao je Baroš.

Sumnjivi krediti

Jovica Cvjetković je istakao da je, prema saznanjima Udruženja za zaštitu žiranata, od ukupnih kredita u BiH, njih 15 odsto sumnjivo odobreno.

– Prema našim saznanjima, jedan žirant je u prosjeku dva i po puta bio žirant u sumnjivom kreditu, a čak 90.000 lica u BiH je do sada otplatilo tuđe kredite – istakao je Cvjetković.

izvor: glassrpske.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *