Ugroženi rejtinzi svih članica EU

Dodajte komentar

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Mudis” upozorila je danas da ubrzano pogoršavanje dužničke i kreditne krize u eurozoni ugrožava suverene kreditne rejtinge svih članica Evropske unije EU.

“Mudis” je ukazao da će “u odsustvu političkih mjera za stabilizaciju tržišnih uslova u narednom kratkoročnom periodu” prijetnja kreditnim rejtinzima biti sve veća, prenijela je agencija AFP.

“Mada glavni scenario ‘Mudisa’ ostaje vjera u sposobnost eurozone da izbjegne banktore širih razmjera, taj ‘pozitivni’ scenario, ipak, uključuje rizik od sniženja rejtinga”, ukazano je u izvještaju te agencije.

Rejtinzi Grčke, Irske i Portugalije su već sniženi, što je u posljednje dvije godine ubrzalo rast njihovih troškova pozajmljivanja na neodržive nivoe.

Posljednjih dana su pod pritisak došle i Španija i Italija koje su primorane da otvore svoje knjigovodstvene knjige za međunarodne inspektore.

Francuska je nedavno dogovorila duboka budžetska kresanja kako bi zadržala svoj vrhunski rejting “AAA”.

“Vjerovatnoća višestrukih bankrota u eurozoni više nije zanemarujuća”, upozorila je ta agencija.

“Mudis” je takođe ukazao da bi serija bankrota takođe mogla da “znatno poveća” izglede da jedna ili dvije članice ne samo bankrotiraju, već i da napuste zonu eura.

“Bilo kakav scenario izlaska više članica iz zone eura, drugim riječima, frangmentacije eurozone, imao bi negativne posljedice po kreditne statuse svih članica EU”, upozoreno je u izvještaju “Mudisa”.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *