Makroekonomija – Nedjeljni pregled 21.11. – 25.11.2011

Dodajte komentar

Prethodna nedjelja na deviznom je tržištu donijela novi minimum jedinstvene evropske valute u odnosu na glavne valutne rivale, prije svega USD i japanski jen (JPY) pod utiskom sve veće agonije koja se stvara u javnosti u pogledu rješavanja dužničke krize eurozone.

Američki dolar je iako, u znatno slabijoj likvidnosti zbog Dana zahvalnosti u četvrtak i petak, odigrao ulogu valute sigurne luke pa je ojačao u odnosu na sve valute iz korpe najtrgovanijih.

Najveći nedjeljni minus u odnosu na američki dolar imao je australijski dolar (AUD) od 3,1 odsto a najmanji japanski jen (1 odsto). Ostale najtrgovanije valute EUR,GBP,CAD su imali nedjeljne minuse u odnosu na američki dolar od 2,2 do 2,4 odsto.

Glavni teg EUR su i dalje visoki prinosi koje investitori zahtijevaju za državne obveznice pojedinih prezaduženih članica eurozone (Italije, Španije) a sasvim novi momenat je bio veoma loš odziv na aukciji njemačkih obveznica koje su ranije vrijedile za investicije sa minimalnim rizikom. Naime, dvije trećine vrijednosti prošlonedjeljne aukcije njemačkih obveznica „morala“ je kupiti Bundesbanka. Prinosi na španske kratkoročne zapise sa dospijećem od 3 odnosno 6 mjeseci su dostigli rekordne prinose iznad 5 odsto što je u samo mjesec dana, od prethodnih aukcija, gotovo dvostruki rast kamata.

Rejting agencija Fitch smanjila je suvereni rejting Portugala na investiciono bezvrijedan nivo (tzv. junk) BB+ sa negativnim izgledima uz navođenje kao razloga slab ekonomski oporavak te visok nivo duga.

Iako su u toku nedjelje objavljeni podaci o rastu GDP u Njemačkoj u trećem ovogodišnjem kvartalu za 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje te 2,5 odsto na godišnjem nivou, oktobar ipak ukazuje na usporavanje a nijesu rijetke ni ocjene o obnovi recesije. Sudeći po blago rastućoj vrijednosti poslovne klime u novembru, po referentnom Ifo institutu iz Minhena, kriza vjerovatno pogađa i Njemačku, što plaši investitore.

Bruto društveni proizvod (GDP) u Velikoj Britaniji je porastao u trećem kvartalu za 0,5 odsto a potvrđeno je da je i isto toliki godišnji rast u trećem tromjesečju u odnosu na isti period prošle godine. Na osnovu zapisnika sa sastanka devetočlanog Odbora guvernera Banke Engleske koji je održan sredinom novembra konstatovano je, nakon više mjesecu nesaglasja, uniformnost članova u pogledu daljeg vođenja monetarne politike (rekordno niske kamatne stope i programa otkupa obveznica teškog 275 milijardi GBP) sa ciljem podrške ekonomskom oporavku.

Sudeći po neočekivanom povećanju obima prometa postojećim stambenim objektima u SAD (u oktobru na godišnjem nivou 4,97 miliona, 70 hiljada više od očekivanja) mogli bi se prepoznati signali oporavka tržišta nekretnina i ekonomije u SAD. Ipak, rast GDP u trećem kvartalu je  porastao 2 umjesto ranije očekivanih 2,4 odsto a smanjene su i narudžbe trajnih dobara u oktobru u odnosu na septembar za dodatnih 0,7 odsto. I ekonomija SAD još uvijek nije na jednosmjernom putu oporavka posebno ako se imaju vidu i da je broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost ponovo zabilježio blagi rast.

izvor: atlas-broker.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *