Raiffeisen razmišlja o povlačenju iz nekih zemalja istočne Europe

Dodajte komentar

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je u četvrtak da intenzivno razmišlja o povlačenju s pojedinih tržišta u istočnoj i srednjoj Evropi zbog bojazni da se kriza u eurozoni preliva i na tu regiju. RBI spada među najveće banke u toj regiji i ima gotovo 14 miliona klijenata u 18 zemalja.

Prilično je moguće da ćemo se u budućnosti izvući iz neke od tih zemalja, kazao je izvršni direktor Herbert Stepic. Dodao je kako se trenutno nalazimo na početku novog doba, a šanse da će ono biti zlatno baš i nisu velike.

Bančina prognoza da će nenaplativi zajmovi ove godine dosegnuti vrhunac u istočnoj i srednjoj Evropi više nije valjana, naglasio je čelnik RBI-ja, dodajući ipak da je i dalje “sretan” što tamo posluju.

“Naš je poslovni model održiv, prisutni smo na pravim tržištima i možemo slabe rezultate u zemljama poput Mađarske nadoknaditi u drugim zemljama”, izjavio je Stepic.

Naglasio je takođe da će krovna banka Raiffeisen Zentralbank morati prikupiti 2,5 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi ispunila postrožene kapitalne zahtjeve evropskih regulatora. Banka već razmatra mogućnosti za ispunjenje tog cilja.

Njegov istup nadovezao se na 62-postotni pad konsolidovane neto dobiti RBI-ja u trećem tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje, na 130 miliona eura, zbog gubitaka u mađarskoj podružnici. Očekuje se da će njen gubitak u ovoj godini dosegnuti 320 miliona eura.

Iznos nenaplativih zajmova prilagođen za uticaj valutnih kurseva porastao je u trećem tromjesečju za 122 miliona eura.

Najviše su porasli nenaplativi zajmovi u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Hrvatskoj dok se u Austriji i Rusiji i dalje smanjuju.

Neto rezervacije za nenaplative zajmove poskočile su u trećem tromjesečju za 91 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 377 miliona eura. Mađarski je udio u tim rezervacijama iznosio 258 miliona eura.

U RBI-ju ističu da će u posljednjem tromjesečju značajno dokapitalizovati poslovanje u Mađarskoj.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem septembra neto dobit smanjila se za 10,9 posto, na 760 miliona eura. U banci očekuju da će ovu godinu zaključiti u dobiti.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *