Francuska ljuta zbog greške, traži kaznu za S&P

Dodajte komentar

Ministar finansija Francuske Fransoa Baroen kaže da bi agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Standard end Purs” (S&P) trebalo da bude kažnjena.

On traži kaznu zato što je ta agencija poslala pogrešnu elektronsku poruku u kojoj se navodi da je brižljivo paženi vrhunski rejting Francuske snižen.
“To nam zaista nanosi neprihvatljivu štetu i ne možete da imate snažnu ekonomsku odgovornost ako, kada dođe do grešaka, izostanu sankcije prilagođene njihovim realnim posljedicama”, naveo je Baroen.

Francuska uprava za finansijska tržišta (AMF) saopštila je 10. novembra da je pokrenula istragu, na inicijativu Baroena, nekoliko sati nakon što je kreditna agencija poslala elektronsku poruku o sniženju vrhunskog AAA rejtinga Francuske. Poruka je doprinijela tržišnim turbulencijama oko širenja dužničke krize u evrozoni.

“Greška ovog tipa mnogo je ozbiljnija od definicije iz riječnika, mnogo ozbiljnija”, uzevši u obzir da “prolazimo kroz burno, turbulentno vrijeme”, rekao je Baroen.

“Standard end Purs” je 11. novembra saopštio da je rejting Francuske pogrešno snižen kada je automatska elektronska poruka poslata, nakon što je jedna stara internet stranica o francuskim bankama izmjenjena.

Dok su evropski zvaničnici upozoravali na ponašanje i moć rejting agencija, S&P je objasnio da je elektronsko sniženje rejtinga bilo slučajna greška zbog faze testiranja koja je prošle godine rađena na internet stranici agencije. S&P je zatim ponovio da je rejting Francuske na nivou AAA uz stabilnu prognozu.

Međutim, pošto je do greške došlo u vrijeme kada su francuske finansije ionako pod velikim pritiskom, a kreditne agencije su već prijetile sniženjem rejtinga, i uz turbulencije oko finansijske situacije u Italiji, greška je razbjesnila zakonodavce u Evropskoj uniji.

Agencija je navela da je “preduzela hitne korake da spriječi ponavljanje slične greške u budućnosti”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *