EBRD traži regulisano povlačenje “zapadnih” banaka iz istočne Europe

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sugeriše da bi povlačenje zapadnoevropskih banaka iz regije srednje i istočne Evrope trebalo biti regulisano kako bi se izbjegla nova nestašica kredita, a time i recesija u regiji, prenose u petak austrijski mediji.

“Nećemo moći spriječiti povlačenje banaka ali želimo se bar pobrinuti da taj proces ne bude prenagljen i da pojedine zemlje ne budu njime nesrazmjerno snažno pogođene”, kazao je za bečki dnevnik Der Standard rukovodilac EBRD-ovog istraživačkog odjela Jeromin Zettelmeyer.

EBRD je spreman pomoći bankama injekcijama kapitala, kazao je Zettelmeyer, a prijedlog po njegovim riječima podupire i Međunarodni monetarni fond (MMF).

U EBRD-u očigledno polaze od pretpostavke da je povlačenje zapadnoevropskih banaka iz istočne Evrope već započelo i da ga nije moguće spriječiti.

Evropska agencija za banke (EBA) postrožila je u kontekstu dužničke krize u eurozoni kapitalne zahtjeve za banke, tražeći od njih da do sredine iduće godine podignu stopu adekvatnosti kapitala na minimalno devet posto. Zbog napetosti na tržištima banke će vjerojatno teško pridobiti ulagače, a većina njih odbija državnu pomoć.

Stoga im preostaje samo prodaja ogranaka i smanjenje kreditnih plasmana, piše Der Standard.

U EBRD-u su već uočili smanjenje kreditnih plasmana u regiji, “iako zasada tek sporadično”, napominje Zettelmeyer. Budući da banke iz eurozone dominiraju na istočnoevropskim tržištima, jačanje tog trenda moglo bi uzrokovati manjak kredita i recesiju.

Stoga su MMF i EBRD po pisanju bečkog lista pojačali napore kako bi banke obavezali na poštovanje određenih pravila, po uzoru na sličan sporazum iz 2008. U okviru takozvane Bečke inicijative banke su u zamjenu za nastavljeni angažman u regiji dobijale kredite od EBRD-a.

U banci su zato kritikovali nove propise austrijskog regulatora za finansijska tržišta (FMA) i centralne banke koji su “bez prethodnog upozorenja i dogovora” od austrijskih banaka zatražili da postrože kriterijume o poslovanju u istočnoj Evropi, uključujući dodjelu kredita.

Taj je potez povučen u najgorem mogućem trenutku, upozoravaju. Određena je šteta već načinjena, prenosi Der Standard navode izvora u EBRD-u, budući da je potpirena bojazan da Austrija priprema djelomično povlačenje banaka “suprotno načelima Bečke inicijative”.

Stoga su po informacijama kojima raspolaže bečki list predstavnici FMA-e i austrijske centralne banke u četvrtak ujutro pozvani da obrazlože taj potez stručnjacima MMF-a, EBRD-a i Evropske komisije.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *